Zusjes De Brouwer pakken eerste Nederlandse medaille ooit bij synchroonzwemmen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 aug. 2024, 21:20
12 aug. 2024, 21:37
Noortje de Brouwer, Bregje de Brouwer, synchroonzwemmen, Olympische Spelen, brons, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Zusjes De Brouwer pakken eerste Nederlandse medaille ooit bij synchroonzwemmen

Noortje en Bregje de Brouwer hebben op de Olympische Spelen in Parijs de bronzen medaille gepakt bij het synchroonzwemmen. De tweelingzussen moesten het zilver na de technische en vrije kür met een miniem verschil aan Kate Shortman en Isabelle Thorpe (Groot-Brittannië) laten. Wang Liuyi en Wang Qianyi uit China pakten het goud.

Het synchroonzwemmen begon vrijdag met de technische kür. De zusjes De Brouwer legden die erg goed af eindigden de dag op de derde plaats met een score van 264.7066. Alleen het Chinese en Oostenrijkse duo presteerden beter. Zaterdag stond de vrije routine op het programma. De tweeling kozen op de muziek van ‘Van Gogh’s voices’ voor een oefening met een hogere moeilijkheidsgraad dan de concurrentie.

Artikel gaat verder onder video

Noortje en Bregje de Brouwer pakken zilver bij het synchroonzwemmen

De jury was lovend over de uitvoering en beoordeelde de zusjes met de tweede score van allemaal. Alleen de Britten scoorden hoger. De Chinese zussen Wang hadden in de technische kür al een grote voorsprong opgebouwd en hun goud kwam niet meer in gevaar.

Lees ook: Nederlandse estafettevrouwen pakken zilver na inhaalrace Femke Bol

Voor Nederland is het de eerste olympische medaille bij het synchroonzwemmen ooit. De zusjes De Brouwer waren er drie jaar geleden in Tokio ook al bij, toen werden ze derde. Eerder dit jaar won de tweeling wel tweemaal goud op het EK en pakten ze zilver op het wereldkampioenschap. De Chinezen werden destijds wereldkampioen.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024