Vreugde en verdriet bij de Nederlandse zwemploeg

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jul. 2024, 13:22
29 jul. 2024, 16:02
Caspar Corbeau, zwemmen, Olympische Spelen, Parijs 2024
© NOS - Caspar Corbeau zwemt persoonlijk record

Caspar Corbeau en Arno Kamminga zijn door naar de halve finales op de 100 meter schoolslag. Daarnaast gaat ook Tessa Giele door naar de halve finale op de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse estafettezwemsters, met Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen, werden tot hun grote teleurstelling echter uitgeschakeld op 4x100 meter vrije slag.

De Nederlandse estafettezwemsters werden in februari in Doha nog verrassend wereldkampioen. . Steenbergen, Busch, Janna van Kooten en Kira Toussain zwommen destijds een tijd van 3.36,61. Dat was toen al veel langzamer dan de 3.35,41 waarmee de zwemsters een jaar eerder als zesde eindigden op de WK in Japan. Zaterdag zette de ploeg in Parijs in de halve finale een tijd van 3:36.78 neer.

Gemixte gevoelens bij de zwemploeg op de Olympische Spelen

De Nederlandse estafettezwemster noteerden de vierde tijd van hun serie, maar de negende tijd algemeen. TeamNL lag in Parijs al snel op een slechte zesde plek, maar Van Nunen en Steenbergen zwommen TeamNL naar de vierde stek. Die positie, net achter nummer twee Groot-Brittannië en nummer drie Italië, leek in eerste instantie genoeg. Maar uiteindelijk eindigde Nederland als negende, terwijl alleen de beste acht landen doorgingen.

Lees ook: Nederlandse roeiers beginnen overtuigend aan de Spelen

De in Amerika geboren Corbeau was tijdens de kwalificaties van de 100 meter schoolslag de snelste van allemaal. Hij zwom zelfs een persoonlijk record. Met een tijd van 59,04 haalde hij 0,14 seconde van zijn oude pr af. Kamminga, in Tokio 2021 nog goed voor zilver op de 100 en 200 meter schoolslag, won ook zijn serie. Na een burn-out heeft hij zijn oude niveau echter nog niet aangetikt en zaterdag zette hij de vijfde tijd algemeen neer. In zijn serie was hij sneller dan de Duitser Melvin Imoudu (tweede) en de Chinees Haiyang Qin (derde).

Bij de vrouwen plaatste Giele zich wel voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Ze noteerde een tijd van 57.89 en kwam niet in de buurt van haar persoonlijk record van 57,38, waarmee ze zich in april plaatste voor de Spelen.