Van Rouwendaal pakt tweede olympische titel: tiende goud voor Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 aug. 2024, 09:45
09 aug. 2024, 15:03
Sharon van Rouwendaal zwemt naar tweede olympische titel in open water
© IMAGO - Sharon van Rouwendaal zwemt naar tweede olympische titel in open water

Sharon van Rouwendaal heeft vrijdag goud veroverd op de 10 kilometer openwaterzwemmen op de Olympische Spelen. De dertigjarige Nederlandse kwam in de Seine in Parijs als eerste over de streep. Voor Van Rouwendaal is het haar tweede gouden olympische medaille. Van Rouwendaal won in 2016 al olympisch goud in Rio de Janeiro en drie jaar geleden in Tokio zwom ze naar het zilver.

Over het zwemmen in de Seine was veel te doen deze Spelen. Het water was lang te vies, omdat er door stevige regenbuien in Parijs veel vuil water de rivier in was gestroomd. Tot kort voor de race moest de waterkwaliteit worden gemeten. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de Seine schoon genoeg was voor de 10 kilometer.

Sharon van Rouwendaal zorgt voor tiende goud voor Nederland

Van Rouwendaal behoorde vanaf de start tot de kopgroep. Na enkele aanvallen van meerdere zwemsters ontstond na zeven kilometer een kopgroep bestaande uit Van Rouwendaal, Moesha Johnson en Ginevra Taddeucci. Daarmee was duidelijk dat het drietal ging strijden om olympisch goud. De Nederlandse zwom vlak voor de finish weg bij haar concurrenten.

Van Rouwendaal klopte haar Australische trainingsmaatje Johnson na een late inhaalactie en de Italiaanse Taddeucci werd derde. Nooit eerder won een atlete tweemaal goud in het olympische openwaterzwemmen. Voor de dertigjarige Van Rouwendaal, die een tijd van 2.03,34 neerzette, zit haar olympische carrière er nu hoogstwaarschijnlijk op. Ze wil na jaren hard trainen in het buitenland rustiger aan gaan doen.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024