Schouten pakt met brons tweede Nederlandse zwemplak in Parijs

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 aug. 2024, 21:24
03 aug. 2024, 12:27
Tes Schouten wint een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Parijs.
© NOS - Tes Schouten wint een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Parijs.

Tes Schouten heeft donderdagavond een bronzen medaille gewonnen op de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse tikte op de 200 meter schoolslag als derde aan, achter Kate Douglass (goud) en Tatjana Schoenmaker Smith (zilver). De top 3 scheidde zich al heel vroeg af van het veld en er leek misschien nog wel meer in te zitten, maar met brons zal Schouten waarschijnlijk dik tevreden zijn.

Schouten herhaalt daarmee de prestatie van haar ploeggenoot Caspar Corbeau, die woensdag brons won op het nummer bij de mannen. Het is de eerste keer in twaalf jaar dat twee verschillende Nederlandse zwemmers op een Spelen een individuele medaille pakken. In 2012 in Londen deden Ranomi Kromowidjojo (goud op de 50 en 100 vrij) en Marleen Veldhuis (brons op de 50 vrij) dat voor het laatst. Schouten is de eerste Nederlandse olympische medaillewinnaar op de 200 meter school sinds Nel van Vliet in 1948 (goud).

Artikel gaat verder onder video

Tes Schouten wint bronzen medaille op OS

Schouten tikte in de La Défense Arena aan in een tijd van 2.21,05. Het goud ging naar de Amerikaanse Douglass met 2.19,24 en het zilver was voor de Zuid-Afrikaanse titelverdediger: 1.19,60. Het is na het brons van Corbeau de tweede zwemmedaille voor Nederland.

Schouten nam drie jaar geleden ook al deel aan de Spelen in Tokio, maar had toen de aansluiting met de wereldtop nog niet gevonden. Ze kwam destijds niet verder dan de series van de 100 school. De dubbele afstand zwom ze toen niet.

Nederland staat nu op de Spelen op zes medailles: twee goud, twee zilver en twee brons. De kans dat er in het zwembad nog medailles voor TeamNL bijkomen, is niet erg groot.