Rogier Dorsman kan olympisch goud niet prolongeren, maar pakt wel nieuwe medaille

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 aug. 2024, 19:17
01 sep. 2024, 20:33
Rogier Dorsman, zwemmen, Paralympische Spelen, Parijs2024, TeamNL, zilver
© IMAGO - Rogier Dorsman, parazwemmer van TeamNL

Rogier Dorsman heeft zilver veroverd op de 400 meter vrije slag in de klasse S11. Drie jaar geleden won de zwemmer in Tokio nog goud op de Paralympische Spelen. In totaal komt de sporter op zes zwemonderdelen uit. Het goud ging naar David Kratochvil uit Tsjechië.

Dorsman kende een matige start en lag al snel ruim een seconde achter de Chinees Hua Dongdong. Die verloor echter steeds wat terrein en na 250 meter pakte de Nederlander de leiding over in de wedstrijd. Hij pakte wat tijd op zijn concurrenten, maar de Kratochvil gaf niet op en wist langszij te komen. In de laatste vijftig meter zwom de Tsjech naar een grote voorsprong en niemand wist meer in de buurt te komen.

Artikel gaat verder onder video

Rogier Dorsman verovert zilveren medaille op Spelen

Dorsman kreeg het erg lastig in de laatste meters en leek nog even te moeten vrezen voor het zilver. Aan de finish hield hij echter nét voldoende marge over, waardoor hij voor Dongdong als tweede aantikte. De 400 meter vrije slag S11 is een klasse voor sporters met een visuele beperking. Dorsman debuteerde in 2021 op de Spelen en pakte meteen drie gouden medailles: op de 200 meter wisselslag, de 100 meter schoolslag en de 400 meter vrije slag.

Lees ook: Gemengde gevoelens na vrije training op Monza voor Max Verstappen

In het verleden werd Dorsman door een concurrent beschuldigd van valsspelen. Volgens Wojciech Makowski was hij namelijk niet blind en deed de Nederlander alsof. De Pool beweerde dat hij zelfs video's had waarin de drievoudig olympisch kampioen zelf zijn eten zou opscheppen, Op zijn zoU telefoon zitten en zonder hulpmiddelen zou rondlopen. Dorsman, zie slechts één procent zicht heeft, ontkende die beschuldigingen tegenover Trouw. "Er is niet gefilmd dat ik twee minuten daarvoor met een ploeggenoot een rondje maak en die aanwijst waar alles staat."

Lees meer over:

Rogier Dorsman Netherlands