Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de Nederlandse zwembond (KNZB), is na zes jaar opgestapt. Hij doet dat omdat er een melding over hem is binnengekomen bij het Centrum Veilige Sport Nederland, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld. Het is niet bekend wat de melding precies inhoudt.
Lankwarden reageert in een persbericht op zijn aftreden: "Hoewel het onderzoek loopt en de uitkomst ervan nog niet vaststaat, heb ik besloten mijn taken neer te leggen zodat een ander, boven enige twijfel verheven, het stokje kan overnemen." De KNZB heeft Hans Gootjes aangesteld als interim-directeur.
Grensoverschrijdend gedrag bij de Nederlandse zwembond
"Gootjes heeft ruime ervaring in het werken binnen de sportwereld. Als voormalig directeur van o.a. NOC*NSF, diverse sportbonden en het CIOS is Gootjes goed bekend met de dynamiek van de sportsector en heeft hij in eerdere functies bewezen sterke bruggen te kunnen slaan tussen verschillende belanghebbenden", benadrukt de Nederlandse zwembond op de website.
Lees ook: Zoveel verdiende Max Verstappen met zijn vierde wereldtitel in de Formule 1
Eerder dit jaar kwam bondscoach Mark Faber in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag. Uit een onderzoek bleek vervolgens dat er geen aantoonbaar grensoverschrijdend gedrag had plaatsgevonden. De onderzoeker zagen echter wel 'een gemengd beeld met betrekking tot omgangsvormen'. Onder Faber behaalde TeamNL met Arno Kamminga, Tes Schouten en Caspar Corbeau meerdere olympische medailles in Parijs. Inmiddels is de bondscoach overgestapt naar België.
Lees ook: Programma World Cup schaatsen Peking: hoe laat komen de Nederlanders in actie?
Overigens liet de KNZB twee jaar geleden een onderzoek uitvoeren door I&O Research en Centerdata. Uit dat onderzoek bleek dat een kwart van de leden van de bond in de vijf jaar daarvoor te maken had met grensoverschrijdend gedrag. Dan ging het vooral om emotionele en mentale schade.