Van Aanholt en Duetz pakken goud na chaotisch en verwarrend slot

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 aug. 2024, 12:43
03 aug. 2024, 12:27
Odile van Aanholt, Annette Duetz, zeilen, 49erFX, Olympische Spelen, goud, Parijs 2024
© IMAGO - Odile van Aanholt en Annette Duetz winnen goud op de Spelen

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn olympisch kampioen! Het duo in de 49erFX lang aan kop tijdens de medalrace, maar zeilde in eerste instantie niet over de finish. Daarom was er veel onduidelijkheid over de definitieve uitslag, maar na enkele minuten kwam het verlossende woord voor Van Aanholt en Duetz.

Van Aanholt en Duetz passeerden als eerste de boot van de wedstrijdleiding, die de hele week al naast de finishlijn lag. Tijdens de medalrace bleek die finish echter iets verder te liggen, maar de Nederlanders begonnen al met feestvieren. De Zweden, de grootste concurrenten voor de zeilers van TeamNL, wisten wél dat de streep iets verder lag en passeerden als eerste de echte finish. Nederland zag het gebeuren, maar moest dus nog snel een stuk zeilen. Daardoor was het minutenlang onzeker wie er goud had gewonnen. Uiteindelijk bleek dat Nederland een voorsprong van twee punten hield op de Zweden. Zij pakten wel nog het zilver.

Odile van Aanholt en Annette Duetz winnen gouden plak

"Normaal gesproken als je over de finish gaat, volgt er een toeter. Wij waren óver de finish, maar er kwam geen toeter. We wisten dat er iets mis was, maar we hadden nog even een seconde nodig om te kijken wat we moesten doen. Toen zagen we alle boten finishen op een andere plek dan normaal. Toen zijn we daar heel snel heen gegaan. We dachten het gehaald te hebben, we wisten dat er een boot tussen ons en Zweden mocht eindigen. Toen gingen alle mediaboten echter op de andere boot af en zagen we hen heel blij zijn. Dan komt er het moment dat je denkt dat het je is ontglipt, maar uiteindelijk toch goud. Ongelooflijk!", reageerde Van Aanholt bij de NOS.

Lees ook: Hockeysters verslaan grootste concurrent met ogenschijnlijk gemak

In de medalrace namen de beste duo's van afgelopen week het tegen elkaar op. De medailles werden verdeeld door alle uitslagen bij elkaar op te tellen, maar in de medalrace waren dubbele punten te verdienen. Nederland stond vóór de wedstrijd op een tweede plek in het klassement, één punt achter het verrassende Frankrijk. De Fransen zeilden echter een slechte race en dus leek Nederland, dat al snel aan de leiding lag, relatief eenvoudig naar het goud te varen. Uiteindelijk waren het echter de Zweden die als eerste over de finish kwamen, voor Italië. Nederland deed dat als derde.

Lees ook: Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Pas tien minuten nadat Van Aanholt en Duetz over de finish waren gekomen, kwam de definitieve uitslag van de jury. Het is voor Nederland de vierde gouden plak van deze Spelen én de eerste die niet door de roeiploeg van TeamNL wordt behaald. Vlak voor de gouden race van het zeilduo wonnen Ymkje Clevering en Veronique Meester goud in de twee-zonder. De roeisters gaven een absolute masterclass aan de concurrentie.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024