Marit Bouwmeester heeft gouden medaille eindelijk officieel binnen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 aug. 2024, 15:01
09 aug. 2024, 10:02
Marit Bouwmeester, zeilen, goud, Olympische Spelen, TeamNL, ILCA 6-klasse, Parijs2024
© IMAGO - Marit Bouwmeester heeft goud eindelijk officieel binnen

Het duurde even, maar Marit Bouwmeester heeft officieel het olympisch goud gewonnen in de ILCA 6-klasse. De 36-jarige zeilster was vóór de medalrace al zeker van het goud, maar de race werd enkele malen uitgeschakeld, waardoor het nog niet officieel was.

In de medalrace waren er dubbele punten te verdienen, maar dat maakte voor Bouwmeester allemaal niks uit. Zij eindigde in de eerste races zeven keer in de top vier en was al niet meer in te halen door de concurrentie. In totaal zijn er meer dan veertig deelnemers mee in de ILCA 6-klasse en de zeilsters krijgen punten voor de plek waarop ze eindigen. Hoe minder punten, hoe beter. Voor de medalrace had de Nederlandse al een voorsprong van 21 punten. In de medalrace eindigde ze uiteindelijk als vierde.

Artikel gaat verder onder video

Marit Bouwmeester wint gouden plak op de Spelen

Bouwmeester hoefde alleen maar haar wedstrijd te eindigen en dat lukte de zeilster, zoals verwacht, zonder problemen. Eigenlijk stond de medalrace al voor dinsdag op het programma, maar door een gebrek aan wind werd de race enkele malen uitgesteld. Uiteindelijk konden de deelnemers pas woensdagmiddag van start gaan. Ver achter Bouwmeester veroverde de Deense Anne-Marie Rindom zilver. Line Flem Hoest uit Noorwegen legde beslag op het brons.

"Ik dacht straks zijn de Olympische Spelen voorbij en dan ben ik hier nog steeds aan het wachten", lachte ze na afloop tegenover het Algemeen Dagblad. "Het is gewoon fijn dat het erop zit, dat we hebben kunnen racen en dat we nu kunnen genieten. Vanavond wordt er zeker een feestje gevierd."

Lees ook: Teamsprinters pakken gouden medaille met nieuw wereldrecord

Voor de 36-jarige Bouwmeester is het niet haar eerste olympische medaille. Bij de Spelen van 2012 in Londen pakte ze haar eerste plak: een zilveren. Vier jaar later wist de zeilster die prestatie te verbeteren door goud te pakken in Rio de Janeiro, in toen nog de Laser Radial-klasse. In Tokio (drie jaar geleden) legde Bouwmeester beslag op het brons. Met haar tweede gouden plak mag Bouwmeester zich de meest succesvolle zeilster ooit op de Olympische Spelen noemen. Ze streeft de Britse Hannah Mills (twee keer goud, één keer zilver) voorbij.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024