Luuc Van Opzeeland pakte nieuwe medaille voor TeamNL op het water

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 aug. 2024, 14:38
05 aug. 2024, 23:33
 Luuc Van Opzeeland, zeilen, windfoilen, Olympische Spelen, Parijs 2024, brons, TeamNL
© IMAGO - Luc van Opzeeland pakt brons bij het windfoilen

Luuc van Opzeeland heeft brons gepakt in de iQFoil-klasse. De windfoiler van TeamNL deed in Marseille lange tijd mee om het goud, maar raakte na een verkeerde beslissing achterop. Het goud ging naar de Israëliër Tom Reuveny. Grae Morris (Australië) pakte zilver.

Met zeges in de kwart- en halve finale had Van Opzeeland zich geplaatst voor de eindstrijd. Hij wist voor de start al dat hij een medaille zou grijpen, want er stonden slechts drie windfoilers aan de start. Nadat de eerste start werd teruggefloten voor een herstart, lag de sporter al snel op de derde plek. Hij koos vervolgens voor een andere route en veroverde zo de koppositie. Na een verkeerde beslissing kwam hij echter weer achterop te liggen en ditmaal kon de windsurfer zijn achterstand niet meer goed maken, waardoor hij als derde eindigde.

Artikel gaat verder onder video

Luuc van Opzeeland grijpt bronzen plak voor TeamNL

In de series had Van Opzeeland te maken gehad met enkele tegenslagen. In de eerste start maakte hij een valse start, hij kreeg een diskwalificatie aan zijn broek en had te maken met een beschadigde foil, waardoor enkele races tegenvielen. Vanaf de kwartfinale van de medalraces liet de sporter echter zijn topvorm zien. Die race won hij seconden voor de Brit Sam Sills. In de halve finale koos Van Opzeeland voor een andere route dan de concurrentie, waardoor hij daarin ook de overwinning naar zich toe trok.

Lees ook: Simon van Dorp breekt vlak voor de finish, maar pakte achtste medaille voor de roeiploeg

De iQFoil-klasse is een nieuwe discipline op de Olympische Spelen. Voorheen werd er gestreden in de RS:X-klasse, waarin Nederland successen boekte met Dorian van Rijsselberghe (goud in 2012 en 2016). Bij het windfoilen zit onder de surfplank een vleugel, waardoor deze de plank boven het water ligt en de windsurfers sneller gaan. De medaille van Van Opzeeland is voor de Nederlandse zeilploeg het tweede succes deze week. Vrijdag wonnen Odile van Aanholt en Annette Duetz goud in de 49erFX-klasse.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024