Lammerts verovert bronzen medaille op Spelen in spannende finale

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 aug. 2024, 17:35
10 aug. 2024, 10:59
Lauriane Nolot, Eleanor Aldridge en Annelous Lammerts op de Olympische Spelen
© IMAGO - Lauriane Nolot, Eleanor Aldridge en Annelous Lammerts op de Olympische Spelen

Annelous Lammerts heeft donderdag op de Olympische Spelen een bronzen medaille veroverd bij het kitesurfen. De dertigjarige Nederlandse lag in een goede positie in de tweede race van de finale van de medalseries, terwijl de Britse Eleanor Aldridge de strijd om het goud besliste. Lammerts is de eerste Nederlandse medaillewinnares ooit bij de zeildiscipline.

Bij het kitesurfen wint de atlete die het eerst drie wedstrijden heeft gewonnen in het toernooi. Bij het ingaan van de finalewedstrijden stond de Franse thuisfavoriete Lauriane Nolot op twee zeges en Aldridge én Lammerts zelf op één zege.

Artikel gaat verder onder video

Lammerts kwam er in de eerste race, die door Aldridge werd gewonnen, niet aan te pas. In de tweede wedstrijd won de Britse opnieuw, waardoor zij het goud veroverde. Lammerts kwam als tweede over de finish, waarmee zij zich van het brons verzekerde. Nolot moest genoegen nemen met zilver.

Lammerts was in het verleden een specialist in het freestyle kitesurfen. Ze stapte over naar de discipline Formula Kite, nadat deze op het programma van de Spelen van 2024 werd gezet. Bij de olympische discipline gaat het om snelheid, in tegenstelling tot het freestylen dat vooral gericht is op het doen van 'tricks'.

Bij het kitesurfen maakt de sporter gebruik van een vlieger. Onder de plank zit een vleugelconstructie, waardoor deze boven het water wordt getild en er hoge snelheden worden bereikt.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024