Bangma pakt opnieuw paralympisch goud en ligt op koers voor 'Tristans triple'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 15:18
04 sep. 2024, 15:25
Tristan Bangma, Vincent ter Schure, Daniel Abraham Gebru, TeamNL, goud, wielrennen, Paralympische Spelen
© IMAGO - Tristan Bangma gaat voor Tristans Triple

De Nederlandse parawielrenners verkeren in bloedvorm op de Paralympische Spelen in Parijs. Tristan Bangma heeft zijn tweede gouden plak van het toernooi te pakken in de tijdrit op de weg. Vincent ter Schure legde beslag op het brons. Bovendien won Daniel Abraham Gebru de C5-klasse voor TeamNL.

De titel voor Bangma was absoluut geen abc'tje. In het begin reed de Fransman Elie de Carvalho met zijn piloot Mickael Guichard veel snellere tussentijden. De Nederlander, die met piloot Patrick Bos onderweg was, had het parcours van 14,2 kilometer met start en finish in Clichy-sous-Bois echter een stuk beter ingedeeld. Op de twee klimmetjes verloor hij geen tijd en De Carvalho stortte in het slot helemaal in. De Fransen klokten 34.23,73, terwijl de Nederlandse tandem een tijd van 34.11,02 reed.

Artikel gaat verder onder video

Tristan Bangma op koers voor Tristans triple in Parijs

Bangma wist eerder deze week al goud op de achtervolging op de baan te veroveren. Hij ligt na zijn winst op de tijdrit nog op koers voor Tristans triple, geïnspireerd op 'Harries hattrick' van Harrie Lavreysen bij de Olympische Spelen afgelopen zomer. Vrijdag kan hij zijn doel voltooien, dan staat de wegrit op het programma. Bangma doet mee in de klasse voor visueel beperkte wielrenners. Ter Schure, die met piloot Timo Fransen rijdt, reed in die categorie een tijd van 34.53,92. Daarmee werd hij nipt derde. In Tokio pakte de Nederlander drie jaar geleden nog zilver.

Lees ook: Demi Haerkens pakt verrassend goud vóór topfavoriete Sanne Voets

In de C5-klasse wist Gebru, één van de twee vlaggendragers bij de openingsceremonie, met overmacht de paralympische titel naar zich toe te trekken. Hij was maar liefst 26,87 seconden sneller dan nummer twee, Alistair Donohoe uit Australië. Gebru, die een onderontwikkeld linkerbeen heeft, prolongeerde daarmee zijn paralympische titel. Op de wegwedstrijd doet hij later deze week een nieuwe gooi naar goud.

Lees meer over: