Topfavoriet onttroont Mathieu van der Poel bij WK op de weg

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
29 sep. 2024, 17:37
30 sep. 2024, 16:22
Mathieu van der Poel bij het WK op de weg in Zwitserland
© IMAGO - Mathieu van der Poel bij het WK op de weg in Zwitserland

Tadej Pogacar is zondag in het Zwitserse Zürich wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. Uittredend kampioen Mathieu van der Poel, die vorig jaar in Glasgow de wereldtitel veroverde, sprintte op gepaste afstand naar brons. Pogacar won eerder dit jaar Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d'Italia en de Tour de France.

Pogacar won op overtuigende wijze met een aanval uit het peloton op ruim honderd kilometer van de finish. Nadat de Sloveen zich eerst bij een kopgroep had gevoegd, reed hij de laatste vijftig kilometer alleen voorop.

Magistrale Tadej Pogacar wint wereldtitel bij WK op de weg

Ondanks diverse aanvalspogingen, kregen onder anderen Remco Evenepoel en Van der Poel het gat niet meer dicht. Pogacar maakte zijn monsterontsnapping compleet door solo over de streep te komen in Zürich.

Van der Poel, Evenepoel, Enric Mas, Marc Hirschi, Ben O’Connor, Ben Healy en Tom Skujins kwamen in de achtervolging niet dichter dan veertig seconden bij Pogacar. Na een sprint om de twee overgebleven medailles mochten O'Connor en Van der Poel mee op het podium.

"Ik kan het niet geloven", zei de nieuwe wereldkampioen na afloop. "Ik heb na zo'n sterk seizoen veel druk op mezelf gelegd. Op mezelf en het team, want ik kwam hierheen voor alleen de zege. Op het moment dat een gevaarlijke groep wegreed, viel ik aan. Misschien een domme aanval, maar het is goed afgelopen. Het was niet het plan om zo vroeg aan te gaan. We wilden de wedstrijd onder controle houden, maar het begon allemaal eerder. Ik heb geen idee wat ik dacht en ben gewoon gegaan. Gelukkig heb ik het gehaald."

Volgens Evenepoel is Pogacar absoluut de verdiende wereldkampioen. "Hij is de beste renner van het jaar, ik denk de enige die het verdient om in de regenboog te rijden. Het was echt een pittig WK. Meer dan dit kon ik niet doen", vertelde Evenepoel bij Sporza.