Puck Pieterse verslaat Demi Vollering na fotofinish in zinderende Touretappe

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 aug. 2024, 16:03
14 aug. 2024, 16:32
Demi Vollering, Puck Pieterse, Tour de France, Tour de France Femmes, Ronde van Frankrijk, wielrennen, Team SD Worx-Protime, gele trui
© IMAGO - Puck Pieterse verslaat Demi Vollering na fotofinish in zinderende etappe

Puck Pieterse heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. Ze versloeg in een sprint met drie Demi Vollering met een nipt verschil. Pas na twee minuten kwam de jury met de definitieve uitslag. Vollering behoudt wel haar leiding in het algemeen klassement. Katarzyna Niewiadoma werd derde.

De vierde etappe van de Tour de France Femmes vertrok vanuit Valkenburg en finishte in het Belgische Lui. Onderweg stonden onder meer de Bemelerberg, Cauberg en enkele bekende heuvels uit Luik-Bastenaken-Luik op het programma. In totaal waren er acht gecategoriseerde klimmetjes. Yara Kastelijn ging voor de bergtrui, maar legde het enkele malen af tegen de Italiaanse Silvia Persico. Het echte vuurwerk kwam echter pas later in de etappe.

Puck Pieterse pakt haar eerste profzege in haar carrière

Hoewel een gesloten spoorwegovergang voor kort oponthoud zorgde, ontbrandde de koers op de Côte de la Redoute. Een 25-tal rensters scheidden zich van de anderen en de Belgische Justine Ghekiere lag korte tijd alleen op kop. Op de Côte de la Roche-aux-Faucons ging Vollering op zeshonderd meter van de top in de aanval en alleen Niewiadoma, Pieterse en Paulina Rooijakkers konden volgen. Pieterse kwam bovendien als eerste boven en verzekerde zich van de bolletjestrui.

Lees ook: Daley Blind stopt na elf jaar bij Oranje en zet punt achter interlandcarrière

Na een nieuwe aanval van Vollering - waarbij de ook bonificatieseconden pakte, moest Rooijakkers tien kilometer voor de streep lossen. Het drietal ging verder en ze reden een voorsprong van ongeveer dertig seconden bij elkaar. Het was al snel duidelijk dat de winnares vooraan zat. Niewiadoma ging de sprint vervolgens vroeg aan en Vollering reageerde. Pieterse vertrok daarna uit laatste positie en de gele truidraagster kwam er nét niet overheen. Haar jump was te laat en met een klein verschil pakte Pieterse de profzege.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor Pieterse zal de overwinning als revanche voelen. Op de Olympische Spelen in Parijs lag ze op medaillekoers bij het mountainbiken, maar door een lekke band eindigde ze slechts als vierde. Het goud ging naar de ongenaakbare Pauline Ferrand-Prévot uit Frankrijk. Vollering heeft in het klassement nu een voorsprong van 22 seconden op Pieterse en 34 seconde op Niewiadoma. De groene trui hang nog steeds om de schouders van Charlotte Kool, die onderweg ook de tussensprint won.

Lees meer over:

Puck Pieterse Demi Vollering