Opvolger voor Harrie Lavreysen na één-tweetje op paralympische wegrit

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 sep. 2024, 16:33
Tristan Bangma, Patrick Bos, Vincent ter Schure, Timo Fransen, Harrie Lavreysen, wielrennen, goud, zilver, TeamNL, Paralympische Spelen
© NOS - Nederland wordt eerste en tweede in de wegrace

Tristan Bangma heeft goud gewonnen op de Paralympische Spelen in Parijs. De parawielrenner was samen met zijn piloot Patrick Bos de snelste in de wegrace. Voor Bangma is het zijn derde gouden medaille van het toernooi: Tristans Triple. Landgenoot Vincent ter Schure werd met piloot Timo Fransen tweede.

Al vroeg in de wedstrijd kregen Ter Schure en Fransen een lekke band. Even leek het erop dat ze een goede klassering konden vergeten, maar ze vochten ze knap terug naar voren. Samen Bangma en Bos, en twee Franse duo's vormden ze lange tijd de kopgroep. De vier duo's vielen elkaar meerdere malen aan, maar niemand kwam echt weg.

Artikel gaat verder onder video

Tristan Bangma voltooit Tristans Triple in Parijs

Enkele kilometers voor de finish kregen Elie De Carvalho en zijn piloot Mickael Guichard pech op een verkeerd moment. Net toen de Nederlanders aan een aanval begonnen op een klimmetje kreeg het stel kettingproblemen. Ze moesten van de fiets en waren kansloos voor de zege. Eerder deze week pakte het duo nog zilver in de tijdrit.

Lees ook: Beste tennisser van de wereld verslagen in paralympische finale

De versnelling van de twee Nederlandse tandems kon ook niet worden beantwoord door Alexandre Lloveras en Yoann Paillot, zij pakten uiteindelijk het brons. Bangma ging daardoor samen met Ter Schure richting de streep. Met een goede eindsprint eiste Bangma daar het goud op. Voor de parawielrenner is het zijn derde overwinning deze spelen. Eerder was hij al de beste op de achtervolging en de tijdrit.

De indrukwekkende prestatie van Bangma is inmiddels omgedoopt tot Tristans Triple, gebaseerd op Harries Hattrick. Baanwielrenner Harrie Lavreysen won namelijk drie gouden medailles (de sprint, teamsprint en keirin) tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Op de tijdrit was er brons voor het koppel Ter Schure/Fransen.

Lees meer over: