Olav Kooij komt in sprint banddikte tekort voor Europese titel

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 sep. 2024, 17:31
15 sep. 2024, 23:32
Olav Kooij is zondag in Hasselt als tweede geëindigd bij de EK wielrennen.
© IMAGO - Olav Kooij is zondag in Hasselt als tweede geëindigd bij de EK wielrennen.

Olav Kooij is zondag in Hasselt als tweede geëindigd bij de EK wielrennen. De Nederlander had een sterke eindsprint, maar kon de Belg Tim Merlier niet meer achterhalen en strandde op een banddikte. De Est Madis Mihkels hield Jasper Philipsen verrassend van het brons.

Het was een bedrijvige koers met vol versnellingen en ontsnappingen mede dankzij Nederland. Maar op twintig kilometer van de finish werd het laatste kopgroepje met onder anderen Mathieu van der Poel en Danny van Poppel weer ingelopen. Het draaide uit op een massasprint en daarin toonde Merlier zich een fractie sneller dan Kooij.

Artikel gaat verder onder video

Olav Kooij mist EK-titel op paar centimeters

Van der Poel kleurde de koers met zijn vele vluchtpogingen, maar uiteindelijk mocht het niet baten. "Ja, dat wist ik ook al wel op voorhand. Dus dat is ook niet iets waar ik me heel erg druk om maak", zei hij realistisch over het parcours, dat toch meer op het lijf was geschreven voor de sprinters.

Over twee weken wordt in het Zwitserse Zürich het WK verreden. Van der Poel verdedigt daar zijn titel, maar het is de vraag of hij op dit bergachtige parcours is opgewassen tegen Tadej Pogacar en Primoz Roglic.

Lees meer over:

Olav Kooij