Valize wint opnieuw goud; De Vries ziet medaillekansen in rook opgaan door crash

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 sep. 2024, 15:25
Mitch Valize, Tim de Vries, handbiken, goud, wielrennen, Paralympische Spelen, TeamNL
© NOS - Mitch Valize wint de wegwedstrijd op de Spelen

Mitch Valize heeft zijn 'dubbel' gerealiseerd op de Paralympische Spelen in Parijs. Woensdag won de Limburger goud op de tijdrit en donderdag lukte dat ook in de wegrit. Landgenoot Tim de Vries ging in de eerste bocht onderuit en was daarmee uitgeschakeld voor de strijd om de medailles. Het zilver was voor de Franse Loic Vergnaud, de e Oekraïner Pavlo Bal pakte brons.

In totaal stonden er zeven deelnemers aan de start in de H5-categorie voor mannen. Het parcours in Clichy-Sous-Bois was spekglad door de regenval en de harde wind maakte het allemaal niet makkelijker. Na een foutje in de eerste bocht kon De Vries daardoor een medaille vergeten. Hij belandde in de hekken en nam twee deelnemers in zijn crash mee.

Artikel gaat verder onder video

Mitch Valize wint opnieuw wegwedstrijd op de Spelen

Valize zag het vanaf de koppositie gebeuren en gebaarde naar de anderen om het rustig aan te doen. De concurrentie weigerde echter om te wachten op de vloekende en tierende De Vries. Na flink wat vertraging kon hij uiteindelijk wel weer door. De volgende crash liet vervolgens niet lang op zich wachten, want ook een Chinese deelnemer belandde in de haken. Ditmaal gebeurde het vlak vóór Valize. Die wilde dan ook geen enkel risico nemen en reed uiteindelijk iedereen uit het wel. Eén ronde voor het einde had de handbiker zijn voorsprong uitgebouwd naar 43 seconden. Aan de finish had hij dan ook alle tijd om zijn paralympische titel te vieren.

Lees ook: 56-jarige Jenette Jansen 'wint' zilveren medaille op Paralympische Spelen

In Tokio wist Valize drie jaar geleden ook al goud op de tijdrit én wegwedstrijd te pakken. De Vries wist uiteindelijk nog vijfde te worden. Overigens was hij niet de enige die ten val kwam. In leidende positie viel Chantal Haenen in de vrouwenwedstrijd. Woensdag pakte ze nog zilver op de individuele tijdrit, ging in de afdaling in leidende positie hard onderuit.

Lees meer over: