Mitch Valize declasseert concurrentie en prolongeert paralympische titel

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 16:31
04 sep. 2024, 16:35
Mitch Valize, programma Paralympische Spelen, wanneer komen de Nederlanders in actie op de Parlympische Spelen, Paralympische Spelen, TeamNL, Parijs2024
© IMAGO - Handbiker Mitch Valize

Mitch Valize heeft zijn paralympische titel geprolongeerd in Parijs. De handbiker was op de tijdrit véél sneller dan de concurrentie in de klasse H5 en finishte in een tijd van 41:01,59. Tim de Vries eindigde als vijfde. Voor Nederland is het al de vijfde gouden medaille van de dag.

Pavlo Bal uit Oekraïne mocht als eerste starten in de tijdrit, hij kwam pas 5 minuten en 43 seconden na Valize over de finish. De Nederlander was echter zes minuten na de Oekraïner gestart. In de Paralympische finale stond er absoluut geen maat op Valize. Onderweg haalde vrijwel al zijn tegenstanders in. Alleen de Fransman Loic Vergnaud, die tweede werd op 2:18,81, bleef uit de handen van de handbiker. De Portugees Luis Costa werd derde.

Artikel gaat verder onder video

Mitch Valize prolongeert paralympische titel

Valize wist in Tokio drie jaar geleden ook goud te winnen op de paralympische wegtijdrit. De Limburger wist bovendien de normale wegrit te winnen. In de afgelopen jaren pakte hij ook al zes wereldtitels. De paralympische medaille van Valize is woensdag de vierde gouden plak voor TeamNL. Ook tribiker Marieke van Soest (T1-2 klasse), Tristan Bangma (tijdrit voor slechtzienden) en Daniel Abraham Gebru (C5) werden paralympisch kampioen. Jetze Plat voegde daar kort na Valize zelfs een vijfde aan toe.

Lees ook: Bangma pakt opnieuw paralympisch goud en ligt op koers voor 'Tristans triple'

Lees meer over: