Mathieu van der Poel ontsnapte aan diskwalificatie tijdens WK wielrennen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 sep. 2024, 20:34
Mathieu van der Poel bij het WK op de weg in Zwitserland
© IMAGO - Mathieu van der Poel bij het WK op de weg in Zwitserland

Mathieu van der Poel is tijdens het WK wielrennen ontsnapt aan een diskwalificatie. In de finale van het wereldkampioenschap in Zürich wipte de Nederlander op een gegeven moment de stoep op om zijn concurrenten te kunnen passeren. Oud-sprinter Robbie McEwen vindt dat de Nederlander veel geluk heeft gehad.

Op een gegeven moment dreigde Van der Poel ingesloten te raken, terwijl er enkele renners in de aanval gingen. De kopman van Nederland besloot daarom de stoep op te wippen en reed rakelings langs enkele toeschouwers. Hij passeerde op die manier onder andere olympisch kampioen Remco Evenepoel en vond de aansluiting met de kop van het peloton.

Mathieu van der Poel eindigde als derde bij het WK wielrennen

"Dat is absoluut niet toegestaan", merkte McEwen meteen op tijdens de uitzending van Eurosport. Na afloop van het WK ging de Australiër op Instagram dieper in op de situatie. "Ik veroordeel Mathieu niet. Ik leg alleen uit wat de huidige regelgeving inhoudt. In mijn actieve carrière heb ik veel renners gepasseerd door op voet- en fietspaden te wippen, ik zou pas in de problemen zijn geraakt", aldus de oud-sprinter. In juni verloor Johan Price-Pejtersen zijn Deense titel in het tijdrijden in juni omdat hij op het fietspad had gereden. Marlen Reusser werd om dezelfde reden uit de uitslag van Gent-Wevelgem geschrapt.

Lees ook: KNVB komt met primeur: Shukrula fluit als eerste vrouw in betaald mannenvoetbal

Van der Poel eindigde uiteindelijk als derde in Zürich. De winst ging naar de Sloveen Tadej Pogacar, die op honderd kilometer van de finish al in de aanval ging. De laatste vijftig kilometer reed hij solo naar de regenbrui, die de Nederlander dus verliest. Van der Poel kon daarmee leven. "Als je hem (Pogacar, red.) weghaalt, dan deed ik mee om de wereldtitel. Dus ik ben meer dan tevreden over mijn koers. Toen ik in de finale om me heen keek, zag ik alleen maar klimmers. Dit is een mooie beloning voor al het harde werken."