Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar bij WK gravel

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 okt. 2024, 16:48
06 okt. 2024, 17:07
Mathieu van der Poel heeft na het WK op de weg en het WK veldrijden (al zes keer) nu ook het wereldkampioenschap gravel aan zijn palmares toegevoegd.
© NOS - Mathieu van der Poel heeft na het WK op de weg en het WK veldrijden (al zes keer) nu ook het wereldkampioenschap gravel aan zijn palmares toegevoegd.

Mathieu van der Poel is zondag in Leuven wereldkampioen gravelwielrennen geworden. De ijzersterke Nederlander kwam solo als eerste over de finish en heeft nu in drie disciplines minimaal één wereldtitel veroverd: het WK op de weg (vorig jaar), het WK veldrijden (al zes keer) en nu ook het WK gravel. Marianne Vos greep zondag al de wereldtitel bij de vrouwen.

Een week na zijn bronzen medaille bij het WK op de weg besloot Van der Poel het in België al snel solo te proberen. De favoriet demarreerde, maar werd redelijk rap weer teruggehaald. Even later behoorde Van der Poel tot een kopgroep van vijftien renners. Van dit gezelschap bleven uiteindelijk zeven renners over, waarna Vermeersch en Van der Poel wegreden.

Mathieu van der Poel soleert naar eerste wereldtitel op gravel

Met nog 13,5 kilometer te gaan, verdween ook de laatste concurrent uit beeld toen Van der Poel er een vernietigende demarrage uitgooide en niet meer omkeek. Het is voor Van der Poel zijn tweede medaille bij het WK gravel, nadat hij twee jaar geleden bij de eerste editie naar het brons reed. De wereldtitel ging toen naar Vermeersch. Vorig jaar ontbrak Van der Poel en ging het goud naar de Sloveen Matej Mohoric.

Van der Poel, 29 jaar, mocht zondag zodoende de achtste regenboogtrui uit zijn profcarrière ophalen. Vorig jaar werd hij met zijn wereldtitel op de weg de eerste Nederlander die dat voor elkaar kreeg sinds Joop Zoetemelk in 1985. In het veld toonde Van der Poel zich in 2015, 2019, 2020, 2021, 2023 en ook begin dit jaar de beste van de wereld.

"Die van de weg is toch iets hoger in te schatten", zei Van der Poel na afloop tegen de NOS. "Maar ik ben heel blij, want deze had ik nog niet. Mooi om deze ook af te vinken. Het is heel leuk om het seizoen zo af te sluiten. Nu kan ik gaan genieten. Van der Poel weet nog niet of hij volgend jaar van plan is om een gravelwedstrijd mee te pakken. "Het gravelwielrennen wordt steeds populairder en zelf doe ik het ook heel graag. Of ik ooit ook de befaamde wedstrijd in de Verenigde Staten (zoals Unbound, red.) zou willen rijden? Daar is over na te denken. Wie weet."

Lees meer over:

Mathieu van der Poel