Mathieu van der Poel is heel trots op 'één van beste prestaties ooit'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 sep. 2024, 11:30
30 sep. 2024, 11:41
Mathieu van der Poel, wielrennen, EK, Olav Kooij, Lorena Wiebes, Alpecin-Deceuninck
© IMAGO - Wielrenner Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is trots op zijn bronzen medaille bij het WK wielrennen in Zürich. De renner finishte 58 seconden na winnaar Tadej Pogacar, die op honderd kilometer van de aankomst al aanviel, als derde. Desondanks was de Nederlander na afloop tevreden met zijn prestatie.

Na de vroege aanval van Pogacar dacht Van der Poel dat de Sloveen zijn eigen graf groef. "Ik dacht op dat moment dat Tadej zijn kansen op de regenboogtrui verspeelde. Het voelde als een wanhoopspoging. Maar hij is zó sterk. Het is moeilijk te beschrijven hoe sterk Tadej is", vertelde de Nederland na afloop op de persconferentie. Uiteindelijk reed de tweevoudig Tour de France-winnaar de laatste vijftig kilometer solo naar zijn eerste wereldtitel.

Artikel gaat verder onder video

Mathieu van der Poel trots op prestatie tijdens WK

Van der Poel besloot na de aanval van Pogacar om niet direct te reageren. "Het plan was om zoveel mogelijk energie te sparen. Dat is normaal gesproken de sleutel om een goed WK te rijden. En toen de Belgen op kop gingen in het peloton, dacht ik ook echt dat we het gat op Tadej zouden dichtrijden. Maar uiteindelijk was hij te goed voor iedereen vandaan", aldus de wereldkampioen van Glasgow (vorig jaar).

Lees ook: Van de Ven imponeert met megasprint, vraagtekens rond Ajax-speler

Van der Poel kan leven met zijn opvolger. "Ik ken Tadej al een tijdje en we kunnen het goed met elkaar vinden. Bovendien vind ik het altijd mooi als de beste renner de wereldtitel pakt. En Tadej is momenteel zonder twijfel de beste renner ter wereld." Meteen na de finish feliciteerde hij de winnaar met een lach. "Ik zei tegen Tadej dat hij gek is", onthulde Van der Poel later tijdens het persmoment.

Ondanks zijn bronzen plak is Van der Poel tevreden met zijn eigen prestatie. "Eén renner was exceptioneel goed. Als je hem weghaalt, dan deed ik mee om de wereldtitel. Dus ik ben meer dan tevreden over mijn koers. Het was cool om op het podium te staan. Ik denk dat ik vandaag een van mijn beste prestaties ooit heb neergezet. Toen ik in de finale om me heen keek, zag ik alleen maar klimmers. Ik heb me heel goed voorbereid op dit WK. Daarom was ik aan het einde ook zo gefocust om toch nog een medaille te winnen. Dit is een mooie beloning voor al het harde werken", aldus de voormalig wereldkampioen.

Lees ook: Verzoeningsgesprek bij Oranje tussen speler en Wim Jonk lijkt noodzakelijk

Vanaf nu rijdt Van der Poel zijn wedstrijden voor Alpecin-Deceuninck niet meer in de regenboogtrui. "Ik heb daar ontzettend van genoten. Je hoort soms dat deze trui vervloekt is, maar zo heb ik het helemaal niet ervaren. Ik ga het rijden in de regenboogkleuren missen, maar ik zal het afgelopen jaar nooit vergeten." Zondag komt de wielrenner voor de laatste keer in actie dit seizoen. Hij rijdt dan het WK gravel in het Belgische Leuven.

Lees meer over:

Mathieu van der Poel