Mathieu van der Poel 'aangeklaagd' en moet vrezen voor zware sanctie

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 okt. 2024, 11:39
02 okt. 2024, 11:44
Mathieu van der Poel, wielrennen, EK, Olav Kooij, Lorena Wiebes, Alpecin-Deceuninck
© IMAGO - Wielrenner Mathieu van der Poel

De Letse wielerbond heeft in een open brief de UCI verzocht om nogmaals te kijken naar een actie van Mathieu van der Poel tijdens het WK wielrennen in Zürich. De Nederlander reed in de voorfinale over de stoep, terwijl dat niet is toegestaan. Hij werd echter niet bestraft en pakte een bronzen medaille.

Op ruim zestig kilometer van de finish dreigde Van der Poel ingesloten te raken, terwijl er enkele renners in de aanval gingen. De kopman van Nederland besloot daarom de stoep op te wippen en reed rakelings langs enkele toeschouwers. Hij passeerde op die manier onder andere olympisch kampioen Remco Evenepoel en vond de aansluiting met de kop van de groep. Volgens het UCI-reglement is dat niet toegestaan en volgt er een diskwalificatie als een renner het publiek of collega's in gevaar brengt. Van der Poel mocht echter doorrijden en dat leverde veel boze reacties op.

Artikel gaat verder onder video

Raakt Mathieu van der Poel zijn bronzen medaille kwijt?

De Letse wielerbond vraagt in een open brief om aandacht voor het incident. "Het probleem is niet dat hij op het voetpad rijdt - daar staat normaal een boete tegenover, maar die kreeg hij zelfs niet -, maar wél het feit dat hij toeschouwers in gevaar gebracht heeft", zo schrijft men. "Na de wedstrijd heeft een vertegenwoordiger van onze federatie de situatie aangekaart bij de UCI-commissarissen, maar zij vonden het voorval niet gevaarlijk genoeg om het te bestraffen."

Lees ook: 'Egoïstische' Vollering krijgt kritiek na WK: 'Ze heeft zichzelf onmogelijk gemaakt'

"Toen onze vertegenwoordiger volhield dat de regels voor iedereen zouden moeten gelden, kreeg hij het antwoord dat het niet goed zou zijn voor de sport. Het lijkt erop dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen, zeker wanneer het aankomt op niet-populaire beslissingen", aldus de Letse wielerfederatie. Eerder sprak ook oud-topsprinter Robbie McEwen zich al uit tegen de actie.

Lees ook: Pijnlijke beelden van Memphis Depay in Brazilië al ruim 2 miljoen keer bekeken

"We zouden de UCI willen vragen om haar eigen regels consistent toe te passen, om zo de veiligheid en de integriteit van het wielrennen te verzekeren. Een potentieel incident als dit zou niet zonder gevolgen mogen blijven, gewoon omdat het zogezegd reputatieschade zou opleveren", vindt de bond. De Let Toms Skujins kwam na Van der Poel als vierde, over de streep. Mocht de Nederlander alsnog gediskwalificeerd worden, krijgt Skujins het brons. Het UCI heeft nog niet gereageerd op de brief.