Marieke van Soest debuteert met paralympisch goud op de tijdrit in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 11:40
Marieke van Soest, Paralympische Spelen, goud, TeamNL, handbiken, wielrennen, tijdrit
© IMAGO - Marieke van Soest wint bij paralympisch debuut goud

Marieke van Soest heeft goud veroverd op de Paralympische Spelen. Bij haar debuut in Parijs op de T1/2-klasse was ze met een tijd van 25.47,87 véél sneller dan de concurrentie. Topfavoriet Celine van Till uit Zwitserland legde beslag op het zilver. De Deense Emma Lund zette de derde tijd neer.

Van Soest is eenzijdig verlamd is en doet mee in de in de T1/2-klasse. Daarin rijden alle deelnemers op een driewieler. In 2022 werd de Nederlandse al eens wereldkampioen tijdrijden en in de wegrace, maar in Parijs pakte ze de grootste overwinning tot dusver uit haar carrière.

Artikel gaat verder onder video

Marieke van Soest debuteert met paralympisch goud

Van Soest verslaag haar grote concurrent, Van Till. De Zwitserse is normaal bijna onverslaanbaar en wint vrijwel alle wereldbekers. Op de Paralympische Spelen eindigde ze echter op ruim twee minuten van de Nederlandse. Lund deed zelfs ruim drie minuten langer over de 14,2 kilometer lange tijdrit met start en finish in Clichy-sous-Bois.

Lees ook: Driessen reageert op clash met Koeman en weet volgende 'Oranje-afvaller'

Eerder op de dag wist Chantal Haenen zilver te veroveren op de paralympische tijdrit op de weg in de klasse H5. Ze was slechts zes seconden langzamer dan winnares Oksana Masters uit Amerika (23.45,20). Het brons ging naar de Chinese Sun Bianbian, die ruim tachtig seconden langzamer was dan de Nederlandse. De renster van TeamNL was bij het eerste tussenpunt een halve minuut sneller dan de Amerikaanse. In het laatste gedeelte wist Masters haar achterstand echter om te zetten in een voorsprong.

Lees meer over: