Vos verslaat Kopecky en pakt veertiende wereldtitel in haar carrière

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 okt. 2024, 16:10
05 okt. 2024, 16:23
Marianne Vos, Lotte Kopecky, WK gravel, gravel, wielrennen, regenboogtrui
© NOS - Marianne Vos wint het WK gravel

Marianne Vos het WK gravel gewonnen. De 37-jarige Nederlandse versloeg de Belgische Lotte Kopecky in de sprint na 134 kilometer. Voor Vos is het haar veertiende wereldtitel in haar carrière. Eerder pakte ze al titels op de weg, de baan en in het veld. Lorena Wiebes pakte het brons. Kopecky pakte vorige week nog de regenboogtrui bij het wegwielrennen. In Zürich versloeg ze onder anderen Demi Vollering.

Met Puck Pieterse, Fem van Empel, Vos en Wiebes stonden er meerdere Nederlandse topfavorieten aan de start van het WK gravel in het Belgische Leuven. Al snel ontstond er een kopgroep met enkele grote namen, onder wie Kopecky en Vos. De groep bleef echter niet vooruit en zo kon bijvoorbeeld Van Empel weer terugkeren vooraan.

Artikel gaat verder onder video

Marianne Vos wereldkampioen gravel

Op zo'n zeventig kilometer van de finish ontstond er een kopgroep met Wiebes, Vos, Kopecky en Soraya Paladin. Kopecky en Vos gingen er vervolgens samen vandoor en pakte al snel een mooie voorsprong. Wiebes wilde in haar eentje de oversteek maken, maar viel terug in een achtervolgende groep. Al snel was het verschil tussen beide groepen drie minuten en op een gegeven moment besloot Vos om haar benen stil te houden. De Belgische bleef doorrijden en na enkele kleine kopbeurten van de Nederlandse, viel Vos aan. De wereldkampioen wegwielrennen van Zürich kon echter volgen.

Lees ook: Van der Gijp voorspelt einde Oranjespeler: 'Dit wordt ‘m niet meer, écht zonde'

Vlak voor het einde probeerde Vos het nogmaals, maar ze kwam weer niet weg. In de eindsprint nam Kopecky de kop, maar ging Vos als eerste aan. De Nederlandse sloeg gelijk een mooi gat en haar zege kwam nooit in gevaar. Enkele minuten later kwam Wiebes solo als derde over de finish. Pieterse eindigde als vierde.

Lees meer over:

Puck Pieterse Wielrennen