Wiebes schrijft geschiedenis met tweede Europese titel op de weg

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 sep. 2024, 18:05
14 sep. 2024, 18:06
Lorena Wiebes heeft zich in België gekroond tot Europees kampioene op de weg.
© IMAGO - Lorena Wiebes heeft zich in België gekroond tot Europees kampioene op de weg.

Lorena Wiebes is zaterdag voor de tweede keer Europees kampioene wielrennen geworden. De 25-jarige sprintster was na 162 kilometer van Heusden-Zolder naar Hasselt in België verreweg de beste in de massasprint. Wiebes bleef de Italiaanse Elisa Balsamo en Daria Pikulik uit Polen voor.

Met nog zestien kilometer te gaan nestelde de voltallige Nederlandse ploeg zich op kop, rekende de Spaanse Sara Martin Martin in en bracht kopvrouw Wiebes zo in ideale positie voor de sprint. Wiebes rondde het werk van haar ploeggenoten uitstekend af. Ze ging als eerste sprintster aan op 250 meter van de finish en was vervolgens een klasse apart.

Artikel gaat verder onder video

Lorena Wiebes sprint naar tweede Europese titel op de weg

Wiebes veroverde de Europese titel op de weg eerder in 2022 bij de wegrit in München door Balsamo te kloppen in de sprint. Afgelopen jaar moest ze de titel laten aan de ontsnapte landgenote Mischa Bredewold en sprintte ze erachter naar het zilver. Wiebes is na zaterdag de eerste vrouw die twee keer Europees kampioene op de weg is geworden.

De Europese titelstrijd voor vrouwelijke profrensters bestaat pas sinds 2016. Sindsdien zijn acht van de negen titels gewonnen door een Nederlandse. Anna van der Breggen (2016), Marianne Vos (2017), Amy Pieters (2019), Annemiek van Vleuten (2020), Ellen van Dijk (2021), Wiebes zelf (2022) en Mischa Bredewold (2023) gingen haar voor. In 2018 ging de titel naar de Italiaanse Marta Bastianelli.

Lees meer over:

Lorena Wiebes