Plat wint enkele dagen na vermoeiende triatlon opnieuw goud na ware thriller

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 17:13
Jetze Plat, Geert Schipper, triatlon, Paralympische Spelen, atletiek, goud, TeamNL
© IMAGO - Jetze Plat, parasporter van TeamNL

Jetze Plat heeft goud gepakt bij de Paralympische Spelen in Parijs. Hij was in de H4-klasse nipt sneller dan de Oostenrijker Thomas Fruewirth, die een kleine drie seconden langzamer was. Eerder op de dag wonnen parawielrenners Tristan Bangma, Daniel Abraham Gebru, Mitch Valize en Marieke van Soest ook al goud in hun klasse.

In de tijdrit moest Plat tot het uiterste gaan. Onderweg had hij een geruststellende marge, maar in het slot verloor hij wat tijd op Fruewirth. De laatste meters waren ongelofelijk spannend en even leek de Oostenrijker aan het langste eind te trekken. Plat perste er echter nog een ultieme eindsprint uit en daarmee bleef hij de nummer twee nipt voor. Het brons ging naar de Belg Jonas Van de Steene.

Artikel gaat verder onder video

Jetze Plat wint tweede goud op Paralympische Spelen in Parijs

Plat won eerder deze week voor de derde keer op rij de paralympische triatlon (PTWC 1 en 2) gewonnen. De parasporter had destijds ruim één minuut voorsprong op de nummer twee Florian Brungraber uit Oostenrijk. De sporter, die is geboren met twee onvolgroeide benen, gaat voor vier medailles in Parijs. Hij doet ook nog mee aan de para-marathon en de wegrace.

Lees ook: Bangma pakt opnieuw paralympisch goud en ligt op koers voor 'Tristans triple'

Vlak voor de binnenkomst van Plat wist Mitch Valize in Parijs zijn paralympische titel te prolongeren. De handbiker was op de tijdrit véél sneller dan de concurrentie in de klasse H5 en finishte in een tijd van 41:01,59. Tim de Vries eindigde als vijfde. Voor Nederland was dat de vierde gouden medaille van de dag.

Lees meer over: