Jetze Plat doet het wéér en pakt voor de derde keer goud in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 sep. 2024, 17:49
Jetze Plat, goud, TeamNL, Paralympische Spelen, handbiken, wielrennen
© NOS - Jetze Plat pakt derde gouden plak in Parijs

Jetze Plat heeft zijn derde gouden medaille gewonnen op de Paralympische Spelen in Parijs. Na zijn overwinningen op de triatlon en de tijdrit was hij ook de beste in de wegwedstrijd (H4). Het zilver ging naar de Oostenrijker Thomas Fruehwirth.

Al snel lag Plat op kop met Fruehwirth, maar de Nederlander had het lange tijd erg lastig met zijn tegenstander. Meerdere keren probeerde hij alleen voorop te komen, maar de Oostenrijker reed een sterke wedstrijd en kwam op karakter enkele malen terug. Enkele kilometers voor de finish zette Plat zijn alles-of-nietsaanval in. Op het laatste stukje bergaf werd het gat steeds groter en op de slotbeklimming gaf hij alles. Met een verbeten gezicht besliste hij vervolgens de race.

Artikel gaat verder onder video

Jetze Plat pakt voor de derde keer goud in Parijs

In de laatste meters had Plat alle tijd om zijn derde gouden medaille van Parijs te vieren. Het gat met Fruehwirth was in het slot alsnog ruim twintig seconden geworden. Na de streep begon Plat gelijk met zijn herstel. Plat is allesbehalve klaar in Parijs. De handbiker doet zondag namelijk nog mee aan de marathon op de Spelen. Daar hoopt hij zijn vierde medaille mee naar huis te nemen.

Lees ook: Valize wint opnieuw goud; De Vries ziet medaillekansen in rook opgaan door crash

Eerder op de dag won Mitch Valize ook al goud bij het handbiken. Door een crash was Tim de Vries uitgeschakeld voor de medailles en bij de vrouwen in de H5-klasse viel Chantal Haenen letterlijk weg uit de kop van de wedstrijd. Diede de Groot en Aniek van Koot verloren de tennisfinale in het dubbelspel en moesten genoeg nemen met zilver. Ook Jenette Jansen greep zilver in het handbiken.

Lees meer over: