Hoe deden de Nederlanders het in de Tour de France?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 jul. 2024, 19:40
23 jul. 2024, 11:36
Dylan Groenewegen, Tour de France, wielrennen
© IMAGO - Dylan Groenewegen wint een etappe in de Tour de France

Veertien Nederlander stonden op zaterdag 29 juni in het Italiaanse Florence aan de start van de Tour de France. De 111e editie van de Ronde van Frankrijk eindigde zondag na drie weken. Ditmaal niet op de Champs-Élysées in Parijs, maar vanwege de Olympische Spelen op de Promenade des Anglais in Nice. Mee Met Oranje zet op een rij hoe het de Nederlanders verging.

Van tevoren ging de meeste aandacht ongetwijfeld uit naar Mathieu van der Poel. De wereldkampioen reed de Tour de France echter als voorbereiding op de wegrit van de Olympische Spelen, over twee weken in Parijs. De renner van Alpecin – Deceuninck was enkele keren in de aanval en had de gravelrit in etappe negen met rood omcirkeld. Van der Poel viel echter te laat aan eindigde als elfde in een achtervolgend groepje. Het was voor de wereldkampioen zijn beste resultaat in de Tour. Desondanks zal hij tevreden terugkijken op de afgelopen drie weken. Hij maakte geen valpartij mee, verbeterde zijn vorm én loodste teamgenoot Jasper Philipsen naar drie sprintzeges.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel etappes won Nederland in de Tour de France?

Dylan Groenewegen kroonde zich vlak voor de Tour tot Nederlands kampioen en reisde met vertrouwen af naar de wielerwedstrijd. In Frankrijk wilde de spurter minimaal één etappe winnen, maar in de meeste massasprints kon hij zich niet mengen. Alleen in etappe zes viel alles op zijn plek en pakte de renner van Team Jayco AlUla zijn zesde etappe in de Ronde van Frankrijk. De sprinter werd daarbij geholpen door ploeggenoot Elmar Reinders. Reinders ging na de zestiende etappe echter naar huis omdat hij voor het eerst vader was geworden.

Lees ook: Hier verblijven de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen

Fabio Jakobsen reed eerder dit jaar de Giro d'Italia, maar in Italië kwam de sprinter er niet aan te pas. Door een valpartij reed hij de Ronde van Italië niet uit en in Frankrijk was hij gebrand op revanche. Hij sprintte naar een vijfde en zevende plek, maar werd in de twaalfde etappe snel gelost en gaf op. Jakobsen kreeg in de sprints steun van Bram Welten, maar ook zijn helper reed de Tour de France niet uit. In etappe vijftien kwam de knecht van Team DSM-Firmenich – PostNL buiten de tijdslimiet over de finish, waardoor hij de Tour moest verlaten. In etappe negentien stapte ook Nils Eekhoff af.

Ondanks de uitvallers was de sfeer bij Team DSM-Firmenich – PostNL de hele Tour goed. De Fransman Romain Bardet won namelijk de eerste etappe en pakte daardoor de gele trui. Die etappezege kwam grotendeels op het conto van Frank van den Broek. De debutant was de eerste etappe de hele dag in de aanval en na de versnelling van Bardet uit het peloton nam hij zijn kopman op sleeptouw. Samen namen ze het de laatste veertig kilometer op tegen een aanstormend peloton. Van den Broek eindigde als tweede en reed één dag in de groene trui. De renner ging nog enkele keren in de aanval, maar kon zijn tweede plek niet verbeteren. Hij reed de Tour wel gewoon uit.

Bij Team Visma | Lease a Bike debuteerde Bart Lemmen in de grootste wielerwedstrijd van de wereld. Hij stond voornamelijk kopman Jonas Vingegaard bij, maar maakte indruk in etappe achttien. De renner werd zesde, maar daar had meer ingezeten. De debutant, die twee jaar geleden nog bij de Luchtmacht werkte, maakte een ijzersterke indruk in de kopgroep, maar miste de beslissende slag. Wilco Kelderman viel in de openingsetappe, maar herstelde goed van zijn valpartij. Bergop was hij van grote waarde voor Vingegaard, die uiteindelijk als tweede eindigde in het algemeen klassement.

Lees ook: Femke Bol toont topvorm bij generale repetitie Olympische Spelen

Artikel gaat verder onder video

Cees Bol had bij de start van de Tour de France één doel: Mark Cavendish naar zijn 35e Tourzege helpen. In etappe vijf lukte dat, waardoor de Brit de meeste Touretappes ooit heeft gewonnen. Voor Bol, die zelf zwaar ten val kwam, was de Tour daarmee succesvol. Samen met Cavendish wurmde hij zich over de bergen, want in de slottijdrit mochten zijn ouders hem volgen vanuit de ploegleidersauto achter hem en had hij zelfs even de snelste tijd van de dag achter zijn naam staan. Danny van Poppel verzette in het eerste deel van de Tour veel werk voor zijn Sloveense kopman Primož Roglič. Na het uitvallen van Roglič mocht Van Poppel zelf meesprinten en behaalde hij één top tien notering (tiende in etappe zestien). Hij reed de Tour, in tegenstelling tot zijn kopman, wél uit.

Ook Marijn van den Berg haalde Nice. Hij mocht in sprintetappes voor zijn eigen kans gaan en een vijfde plek in etappe acht was het beste resultaat van de renner van EF Education – EasyPost. Wout Poels werd tot zijn eigen verbazing door zijn ploeg Bahrain Victorious niet geselecteerd voor de Giro d'Italia, maar mocht wel naar de Tour. Vorig jaar won hij een rit in de Alpen, maar dat lukte hem dit jaar niet. Hij reed de Ronde van Frankrijk uit en een achtste plek in etappe zeventien was zijn beste resultaat. Tot slot reed ook Mike Teunissen de Tour de France helemaal uit. De renner van Intermarché – Wanty reed voornamelijk in dienst van zijn ploeggenoten en deed dat naar behoren. Hij loodste Biniam Girmay naar drie sprintzeges én de groene trui. Daarnaast werd Teunissen zelf uitgeroepen tot 'Beste helper van de tweede Tourweek'.

Lees meer over:

Mathieu van der Poel