'Egoïstische' Vollering krijgt kritiek na WK: 'Ze heeft zichzelf onmogelijk gemaakt'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 okt. 2024, 09:12
01 okt. 2024, 09:14
Demi Vollering, WK wielrennen, Marianne Vos, Riejanne Markus, wielrennen, Zürich, Loes Gunnewijk, Thijs Zonneveld
© IMAGO - Wielrenster Demi Vollering tijdens het WK wielrennen

Thijs Zonneveld uit in het Algemeen Dagblad flinke kritiek op Demi Vollering. De Nederlandse vrouwen waren het afgelopen weekend de grote topfavorietes op het WK wielrennen in Zürich, maar ze pakten geen medailles in de wegwedstrijd. De columnist heeft zich geërgerd aan de tactiek van Vollering.

Zonneveld erg hard over de prestatie van de Nederlandse wielrensters in Zwitserland. "Mijn arme oogbollen. Ze konden het niet meer aan, afgelopen zaterdag. Een urenlange marteling was het", zo schrijft hij. Elke keer als de columnist dacht dat het niet erger kon, werd het toch nóg erger. "Net zolang tot alles om zeep was en ik mijn oogbollen eruit had gekrabd om ze de rest van het weekend te laten weken in de Glorix."

Artikel gaat verder onder video

Demi Vollering krijgt kritiek na het WK in Zwitserland

Na afloop keek Zonneveld met grote verbazing naar het interview van Vollering. "Ze zei het echt. Dat de rest alleen maar reed om haar te doen verliezen. Dat ze niet reageerden op andere Nederlandse rensters. En dat dat zo nadelig voor haar was. Geen spoor van zelfreflectie, geen excuus naar haar ploeggenotes, geen vraagteken bij haar eigen keuzes. Er was slechts ruimte voor één emotie: haar eigen teleurstelling", aldus de columnist, die het 'pijnlijk' noemt.

Lees ook: Koeman kan minstens één speler uit voorselectie Oranje niet oproepen

Helemaal verrast was Zonneveld niet. Hij zag de mislukte wedstrijd van de Nederlandse vrouwen al aankomen. "Zeker nadat Vollering zichzelf had laten ontvallen dat ze er moeite mee zou hebben als een andere Nederlandse wereldkampioene zou worden." Tijdens de wedstrijd zag hij de ploeg de vreemdste tactieken uitvoeren. "Er was een moment dat er een Nederlandse op kop reed, met daarachter een Nederlandse vol rijdend in de achtervolging én dat twee andere Nederlandse vrouwen op kop van het peloton sleurden."

Lees ook: Dit is de partner van wielrenster Demi Vollering, die ook haar manager is

Zonneveld zag de concurrenten lachen in het wiel. "En al helemaal toen Vollering in haar egoïsme en megalomanie in de laatste ronde het gat op twee landgenotes dichtreed, ze de nek omdraaide én voorkwam dat ze terugkwamen." Volgens de columnist leek het vooral alsof de kopvrouw bezig was om Marianne Vos en Riejanne Markus géén wereldkampioene te laten worden. "Vollering flikte er ook zichzelf mee; ze liet haar concurrentes constant zien dat ze zo wanhopig graag wereldkampioene wilde worden, dat ze haar zonder problemen alle gaten konden laten dichtrijden."

Lees ook: Mathieu van der Poel ontsnapte aan diskwalificatie tijdens WK wielrennen

Het WK in Zürich was de laatste wedstrijd van bondscoach Loes Gunnewijk. In die periode zag Zonneveld het vaker fout gaan. Meermaals reden de Nederlanders meer tégen dan mét elkaar. "Duidelijke afspraken waren er nooit of ze werden geschonden zonder duidelijke consequenties. Ik heb geen idee wie Gunnewijk zal opvolgen, maar hij of zij begint met een vloer vol scherven. Talloze rensters lopen rond met uitgesproken en onuitgesproken verwijten. En de beste renster van het land heeft zichzelf, verblind door frustratie en egoïsme, onmogelijk gemaakt bij land- en ploeggenotes."

Lees meer over:

Demi Vollering Wielrennen