Waterpolovrouwen verliezen na zinderende penaltyserie van Australië

31 jul. 2024, 15:27
01 aug. 2024, 12:48
Bente Rogge, waterpolo, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Bente Rogge, speelster van Oranje

De Nederlandse waterpoloploeg hebben de derde groepswedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs verloren. Tot de laatste seconden bleef het derde groepsduel met Australië spannend: 7-7. Daarom moesten strafballen beslissen wie de overwinning zou pakken. Na een lange en spannende strijd trokken de Australiërs aan het langste eind: 14-15. Door het gelijkspel in de reguliere speeltijd krijgt Oranje wel één punt en ligt de ploeg op koers voor het bereiken van de volgende ronde.

Nederland begon goed aan het derde groepsduel in Parijs. Na de eerste periode stond Oranje met 3-1 voor. Simone van de Kraats zette de vrouwen al snel op voorsprong, maar Australië maakte daarna gelijk: (1-1). Via Kitty-Lynn Joustra en Lola Moolhuijzen kwam de koploper uit Groep A vervolgens weer op voorsprong. In het tweede kwart maakten de Australiërs snel de aansluitingstreffer, maar door een goal van Van der Sloot pakte Nederland weer comfortabele de leiding in de wedstrijd. Lang duurde dat echter niet, want aan het eind van de tweede periode stond het weer 4-3.

Artikel gaat verder onder video

Waterpolovrouwen verliezen na penalty's

In het derde kwart denderde Australië door. Van der Sloot leek haar derde te maken, maar ze raakte de lat. Australië scoorde aan de andere kant wél en pakte voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong over van Oranje: 4-5. Uit een penalty kreeg Simone van der Kraats dé mogelijkheid om de gelijkmaker te maken, maar haar inzet werd gestopt door de Australische keeper. In de slotminuten leek Australië er met de winst van door te gaan, maar Benthe Rogge maakt in de laatste minuut gelijk (7-7). De vrouwen kregen daarna nog één kans, maar ze scoorden niet meer. De videoscheidsrechter zag echter een overtreding in de laatste seconde en daardoor kreeg Nederland nog een extra laatste kans. Ook die kans werd echter niet benut, waardoor strafballen voor een winnaar moesten zorgen.

Beide teams deden weinig voor elkaar onder in de penaltyserie. Australië miste, maar Nederland vervolgens ook. Uiteindelijk trok Australië aan het langste eind: 7-8. De ploeg van bondscoach Evangelis Doudesis won eerder tijdens de Spelen van Hongarije (10-8) en China (15-11). Eerder dit jaar won Nederland ook nog van de Australische ploeg in de strijd om de vijfde plek op het WK in Doha. Zondag spelen de Oranjevrouwen tegen Canada.