Waterpolosters missen finale Spelen na dramatische ontknoping

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 aug. 2024, 15:57
09 aug. 2024, 15:03
Nederlandse waterpolosters na daverende comeback toch onderuit tegen Spanje
© IMAGO - Nederlandse waterpolosters na daverende comeback toch onderuit tegen Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag de finale van de Olympische Spelen in Parijs misgelopen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis verloor in een thriller van een halve finale na een penaltyserie van Spanje, nadat het na reguliere speeltijd 14-14 stond. Daardoor loopt Nederland de eerste olympische finale mis sinds het goud van Peking in 2008.

In een uitverkochte La Défense Arena keek Oranje lange tijd tegen een achterstand van vijf doelpunten aan, kwam met een imponerende inhaalrace op gelijke hoogte, maar ging na penalty's alsnog kopje-onder tegen Spanje. Het was een herhaling van zowel de WK-finale van 2023 als de EK-finale eerder dit jaar. In beide gevallen trok Nederland ook toen met het kleinst mogelijke verschil aan het langste eind. Nederland mag zich opmaken voor de strijd om brons, tegen de verliezer van de andere halve finale, tussen de Verenigde Staten en Australië.

Nederlandse waterpolosters na daverende comeback toch onderuit

De halve finale kende voor Nederland een dramatische start. Na het eerste kwart stond het 6-1 voor Spanje en een afstraffing dreigde. Na het eerste kwart kwam Oranje ietsje terug, tot 6-3, maar die opleving duurde maar kort: na twee kwarten stond het 10-5 voor de Spaanse vrouwen. Binnen no-time stond het echter ineens 10-8 en niet veel later 10-9. Het werd daarna 11-9, maar de Nederlandse vrouwen zorgden voor een krachttoer en poetsten de achterstand weg: 11-11.

Een halve minuut voor tijd leidde Spanje namelijk toch weer met 14-13, maar met nog zeven tellen op de klok dwong Brigitte Sleeking shoot-outs af: 14-14. Daarin bleek Spanje met 5-4 te sterk. In de penaltyserie miste lang niemand, tot het voor Nederland als vijfde de beurt was aan Sleeking. Haar inzet werd gekeerd, waarna Laura Aarts aan de andere kant niet hetzelfde kon doen.

Voor Oranje rest nu de strijd om brons, die zaterdag om 10.35 uur. Daarin is Australië of Verenigde Staten de tegenstander. De twee landen staan donderdag om 19.35 uur tegenover elkaar.