Waterpolosters draaien wedstrijd helemaal om en blijven ongeslagen

29 jul. 2024, 19:53
29 jul. 2024, 20:11
Brigitte Sleeking, waterpolo, Nederland - China, Olympische Spelen
© IMAGO - Brigitte Sleeking, speelster van de waterpolovrouwen

De Nederlandse waterpoloster hebben ook de tweede groepswedstrijd op de Olympisch Spelen gewonnen. Na een vroege voorsprong van China kantelde Oranje de wedstrijd: 11-15. De ploeg van bondscoach Evangelis Doudesis blijft dus ongeslagen in Parijs.

Nederland begon dramatisch aan het duel met China. Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia stond Oranje al snel met 4-1 achter. Oranje creëerde wel kansen (acht doelpogingen in het eerste kwart), maar kwam lastig tot scoren. Alleen Brigitte Sleeking wist in het eerste kwart de Chinese doelvrouw te verschalken.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse waterpoloster blijven ongeslagen op de Spelen

Ook na de 4-1 achterstand kwam Nederland maar moeizaam tot scoren. Iets waar de Chinezen, ondanks goed keeperswerk van Laura Aarts, minder moeite mee hadden. Zij gingen rustig verder met scoren in het tweede kwart. Het was aan doelpunten van Simone van de Kraats (twee), Lieke Rogge en Sabrina van der Sloot te danken dat Oranje niet op een nóg grotere achterstand kwam: 8-5.

Na rust lukte het eindelijk om de vele kansen in doelpunten om te zetten. Door goals van Iris Wolves, Maartje Keuning en Kittylynn Joustra knokte de ploeg van Doudesis een 8-8 tussenstand. Oranje wilde meer en ging op zoek naar de voorsprong. Sleeking leek daarvoor te zorgen, maar de Chinese doelvrouw had een goede redding in huis. Aan de andere kant zorgde olympisch debutante Aarts dat Oranje niet wéér op achterstand kwam. Keuning maakte uiteindelijk de verdiende 8-9 voor de waterpolovrouwen, maar China maakte bijna direct weer gelijk.

Van der Sloot bezorgde Nederland vervolgens weer de voorsprong. Ditmaal gaf Oranje die niet meer weg. Via Bente Rogge, Keuning, Lieke Rogge, Joustra en Van der Sloot liep Oranje steeds verder uit. China deed nog wel iets terug, maar Nederland gaf het niet meer weg. De waterpolosters zijn nu de koploper in Groep B en nemen het over twee dagen op tegen Australië.