Nederlandse waterpolosters pakken bronzen medaille in de slotseconde

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 aug. 2024, 11:46
12 aug. 2024, 21:36
Nederland - Italië, Lieke Rogge, waterpolo, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Nederlandse waterpolosters pakken brons op de Spelen

De Nederlandse waterpolosters hebben de troostfinale gewonnen van de Verenigde Staten. In de strijd om het brons won Oranje met 10-11. De vrouwen keken lang tegen een riante achterstand aan, maar kwamen in het slot van de wedstrijd helemaal terug. In de slotseconde maakte Sabrina van der Sloot de winnende treffer.

Nederland begon aanvallend aan de troostfinale tegen de uittredend olympisch kampioen. Toch waren het de Verenigde Staten die de openingstreffer maakten. Niet veel later leek Oranje gelijk te maken, maar een schot werd nóg net aangeraakt door de Amerikaanse doelvrouw en bleef voor de lijn op het water liggen. Door een knap schot van Van der Sloot kwam die gelijkmaker er alsnog: 1-1. De VS reageerde meteen. Eerst werd de lat geraakt en even later scoorden de Amerikanen in korte tijd twee keer: 3-1. Twee seconden voor het einde van het eerste kwart bracht Van der Sloot de spanning terug: 3-2.

Nederlandse waterpolosters pakken bronzen medaille

In het tweede kwart ging Nederland op zoek naar de gelijkmaker, maar het waren de Verenigde Staten die tweemaal tot scoren kwamen: 5-2. De achterstand werd opeens wel heel groot en Oranje vroeg een time-out aan. Die wierp meteen zijn vruchten af. Simone van de Kraats bracht de spanning terug in de wedstrijd: 5-3. De Amerikanen reageerden direct: 6-3. De vrouwen zochten een nieuwe aansluitingstreffer en maakten die ook. De treffer werd echter afgekeurd wegens vasthouden en even later viel de 7-3. Oranje moest scoren om terug in de wedstrijd te komen en Van der Sloot deed dat.

Lees ook: Oranje wint hockeyfinale in shoot-outserie na vroege achterstand

Doelvrouw Laura Aarts stond vervolgens op en hield de vrouwen op de been met enkele fantastische reddingen. Op een penalty van Amerika had ze geen antwoord, maar via Lola Moolhuijzen kwam Nederland weer terug: 8-5. De VS maakte met wat geluk vervolgens de 9-5 en de wedstrijd leek gespeeld. Van der Sloot bracht de spanning alleen helemaal terug door twee keer te scoren, maar wéér vergrote Amerika de marge: 10-7.

Nederland leek vierde te worden, maar speelde een perfect slot van de wedstrijd. Door twee goals van Vivian Sevenich kwam de spanning helemaal terug en kon het plots weer alle kanten op. Amerika kon het beslissen, maar Aarts was niet meer te passeren. Bente Rogge maakte vlak voor tijd de gelijkmaker en in de spannende slotminuut kregen beide landen nog een kans. Uiteindelijk was het Van der Sloot die met haar zesde goal van de wedstrijd in de slotseconde raak schoot. Daarmee hadden de vrouwen hun ongelofelijke comeback bewerkstelligd.