27 jul. 2024, 15:54
29 jul. 2024, 16:01
Bente Rogge, waterpolo, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Bente Rogge, speelster van Oranje

De Nederlandse waterpolosters hebben hun eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs met 10-8 van Hongarije gewonnen. Na een vroege 3-0 voorsprong kwam de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd. In de laatste minuut besliste Nederland de wedstrijd door een doelpunt van Lola Moolhuijzen.

In 2008 wonnen de waterpolosters goud op de Spelen in Peking, maar daarna zakte de ploeg ver terug. Inmiddels is het team weer terug aan de top en vorig jaar werd Nederland zelfs wereldkampioen. Hongarije pakte dit jaar zilver op het WK, maar keek na vijf minuten al tegen een 3-0 achterstand aan. Mede dankzij Oranje-keepster Laura Aarts, want zij verrichte belangrijke reddingen die Nederland op voorsprong hielden. Desondanks kwamen de Hongaren vervolgens weer terug in de wedstrijd.

Artikel gaat verder onder video

De Nederlandse waterpolosters winnen eerste duel op Spelen

Op de momenten dat Oranje met een speelster minder was, was de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis namelijk kwetsbaar. Nederland zakte op die momenten in en het tempo ging omlaag. Hongarije profiteerde daar enkele malen van en kwam terug tot 4-3. Oranje had het lastig en zag de Hongaren zelfs gelijk maken. Bij rust was het vervolgens 6-6.

Na de rust bleef het spannend. Oranje pakte een 8-6 voorsprong, maar niet veel later stond het weer gelijk. De eerste groepswedstrijd leek uiteindelijk in een 8-8 gelijkspel te eindigen, maar in de laatste minuut pakte Nederland de overwinning. Eerst scoorde Lola Moolhuijzen de 9-8 en daarmee leek de zege binnen. Hongarije kreeg echter nog een schotkans, maar de bal ging nét niet in het doel. In de slotseconde maakte Bente Rogge de bevrijdende 10-8.