Volleybalvrouwen verliezen in spannend slot van de nummer vier van wereldranglijst

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 jul. 2024, 11:06
29 jul. 2024, 11:35
Nederland - Turkije, Olympische Spelen, Parijs 2024, volleybal, TeamNL
© IMAGO - Nederlandse volleyballers winnen van Turkije

De volleybalvrouwen plaatsten zich met moeite voor de Olympische Spelen in Parijs, maar tegen favoriet Turkije kwam Oranje heel sterk voor de dag. De eerste twee sets werden gewonnen, maar vervolgens stelde de nummer vier van de wereldranglijst orde op zaken: 2-3.

Nederland en Turkije waren vanaf het begin zeer gewaagd aan elkaar. De Turken begonnen iets beter aan de wedstrijd, maar uiteindelijk begon het ook bij Oranje te draaien. Een vroege achterstand werd omgedraaid in een 18-16 voorsprong en die marge gaf het team niet meer weg. De Turken probeerden het beslissende punt wel nog even te laten checken, maar er was helemaal niks aan de hand: 25-19.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse volleybalsters verliezen van Turkije

De voorsprong leidde tot vreugde bij koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia en Alexia. Het drietal was aanwezig op de tribune en zagen hoe Oranje ook in de tweede set beter was. Op de service van Indy Baijens werd een groot gat geslagen (11-5) en de Turken stribbelden nog wel even tegen, maar konden niks meer aan die achterstand doen. Zonder al te veel problemen won de ploeg van bondscoach Felix Koswloski dus ook verrassend de tweede set: 25-19.

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen?

In de derde set tapten de Turken uit een ander vaatje. Ze stonden het grootste deel van de set op voorsprong, maar Nederland wist knap terug te komen: 22-22. Na een time-out wisten de Turken, favoriet voor de eindwinst van de Spelen, echter toch te winnen: 22-25. De vierde set was ongelofelijk spannend. Nederland had het initiatief, maar de Turken bleven in de buurt. Uiteindelijk kwam Turkije zelfs voor met 24-21. Het eerste setpoint werd weggespeeld, maar uiteindelijk wisten de Turken toch met 25-22 te winnen.

Een beslissende vijfde set moest dus voor de beslissing zorgen. Nederland ging daarin lang aan kop, maar de Turken waren nooit ver weg. De 10-10 halverwege was veelzeggend. Uiteindelijk pakten de Turken de voorsprong. Een eerste setpoint werd door Oranje nog weggespeeld, maar uiteindelijk trok de topfavoriet toch aan het langste eind: 13-15.

Lees meer over:

Volleybalvrouwen