Onvrede bij sterspeelster volleybalsters na mislukte OS: 'Er is veel misgegaan'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 aug. 2024, 15:07
26 aug. 2024, 16:18
Laura Dijkema, Olympische Spelen, Parijs 2024, volleybal, TeamNL, Felix Koslowski
© IMAGO - Laura Dijkema, speelster van de volleybalvrouwen

De Nederlandse volleybalsters werden op de Olympische Spelen in Parijs al in de groepsfase uitgeschakeld. Het zorgde voor veel teleurstelling binnen de ploeg, die in Rio de Janeiro nog als vierde eindigde. Spelverdeelster Laura Dijkema bespreekt de uitschakeling in haar podcast.

"We hebben gewoon drie wedstrijden verloren", stelt Dijkema in haar Over de Top-podcast. Nederland begon de Spelen nog goed en won de eerste twee sets van titelkandidaat Turkije. Uiteindelijk verloor Oranje die wedstrijd alsnog met 2-3 en daarmee werd de neerwaartse spiraal ingezet door de volleybalsters. "Daarna denk ik niet dat we echt ons niveau hebben gehaald. En dan verlies je drie wedstrijden en lig je eruit."

Artikel gaat verder onder video

Laura Dijkema reageert op vroege uitschakeling volleybalsters

Dijkema: "We hadden zo'n goede uitgangspositie, omdat we tegen Turkije een punt pakten. We dachten dat we die kwartfinale echt wel hadden kunnen halen en dan is het toernooi gewoon open. Maar dat ging finaal mis." De 434-voudig international kwam overigens niet in actie in Parijs. Vlak voor de Spelen brak de speelster haar pink en daardoor kon ze een tijdlang niet trainen. Bondscoach Felix Koslowski selecteerde zijn 'beste aanvoerder ooit' daarom niet, maar Dijkema was wel mee met de ploeg als lid van de begeleidingsstaf.

Lees ook: Schaatsrel bij ploegenachtervolging: coach wijst naar trainingen Ronald Koeman

Volgens Dijkema is er veel over de uitschakeling van Nederland gezegd. Zelf denkt ze dat het deels met de periode vóór de Spelen heeft te maken. "We hebben een heel korte voorbereidingsperiode gehad, omdat we als laatst gekwalificeerd zijn. Maar er zijn veel dingen misgegaan in de voorbereiding richting de Olympische Spelen. Ik denk niet dat we op ons fitst en best daar zijn aangekomen en daar hebben we nu allemaal evaluaties voor om te kijken hoe we dat in de toekomst beter kunnen doen."

In de ogen van Dijkema zag de ploeg zich al vóór het toernooi in Frankrijk als underdog en werd de lat niet hoog gelegd. "Het werd zo van: we zijn er en dat is prima, dat is genoeg. Dat ik dacht van: we kunnen wel wat meer van onszelf verwachten. We waren wel als laatste gekwalificeerd, maar Frankrijk en Kenia waren er ook en die staan sowieso onder ons." De spelverdeelster miste een hoge intensiteit bij Nederland. "Je staat er misschien maar één keer in je leven. Dat heb ik wel een beetje gemist. Het is ook wel moeilijk om kritisch te zijn, want ik heb zelf niet kunnen spelen en wil het team niet afvallen. Maar ik had ook niet anders gezegd als ik wel had kunnen spelen."

Lees meer over:

Volleybalvrouwen Netherlands