IOC reageert op ophef rondom beachvolleyballer Steven van de Velde

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jul. 2024, 17:53
30 jul. 2024, 10:26
Steven van de Velde, Olympische Spelen, beachvolleybal, Parijs 2024
© IMAGO - Steven van de Velde slaapt tijdens de Spelen niet in het olympisch dorp

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) vindt dat het NOC*NSF goed heeft gehandeld in de zaak rondom Steven van de Velde. De beachvolleyballer mag van het IOC meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Daar was veel commotie over omdat de sporter in het verleden is veroordeeld voor seks met een minderjarige.

"Om het te omschrijven als comfortabel zou niet correct zijn", aldus woordvoerder Mark Adams van het IOC tijdens de persconferentie op de vraag of het comité blij is met de deelname van Van de Velde. "We hebben het duidelijk aangegeven in lange gesprekken met het Nederlandse nationale olympisch comité. Het delict gebeurde tien jaar geleden. Een groot deel van de rehabilitatie heeft plaatsgevonden en strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen."

Artikel gaat verder onder video

Steven van de Velde is veroordeeld voor seks met een minderjarige

Van de Velde slaapt tijdens de Spelen niet bij de anderen atleten. Op eigen verzoek heeft het NOC*NSF een aparte slaapplek voor de beachvolleyballer geregeld. Daarnaast praat hij tijdens de Spelen niet met de media. Volgens Adams kan het IOC zich vinden in het feit dat de beachvolleyballer niet in het olympisch dorp verblijft. "We vinden dat het nationale olympisch comité zijn beslissing heeft uitgelegd. De verklaring die ze ons hebben gegeven is correct en we gaan verder met de situatie zoals die is."

Lees ook: Nederland wint waterpolothriller van vice-wereldkampioen

Van de Velde werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf omdat hij (als negentienjarige) driemaal seks met een twaalfjarig meisje had gehad. Hij gaf haar bovendien alcohol. Door de leeftijd werd de zaak als verkrachting gezien, ongeacht of zij instemde. Na een jaar werd de sporter uitgeleverd aan Nederland en in vrijheid gesteld. Vervolgens pakte hij zijn topsportcarrière weer op en kwalificeerde hij zich voor de Spelen in Parijs.

Lees ook: Vreugde en verdriet bij de Nederlandse zwemploeg

Sportkoepel NOC*NSF en volleybalbond Nevobo spraken vorige maand hun steun uit aan Van de Velde, maar zijn deelname leidde tot veel ophef. Een petitie om de sporter te ‘diskwalificeren’ is al bijna tienduizenden keren getekend en verschillende internationale slachtofferorganisaties hebben een oproep gedaan aan het IOC om Van de Velde te weren. Het comité geeft daar geen gehoor aan. Ook Pieter van den Hoogenband, Chef de mission van TeamNL, was verbaasd over alle commotie.