Onverslaanbare Plat wint derde paralympische titel op rij; tweemaal brons TeamNL

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 sep. 2024, 09:33
02 sep. 2024, 23:08
Jetze Plat, Geert Schipper, triatlon, Paralympische Spelen, atletiek, goud, TeamNL
© IMAGO - Jetze Plat, parasporter van TeamNL

Jetze Plat heeft voor de derde keer op rij de paralympische triatlon (PTWC 1 en 2) gewonnen. De para-triatleet had meer dan één minuut voorsprong op de nummer twee Florian Brungraber uit Oostenrijk. Geert Schipper legde beslag op het brons. Plat won eerder ook al goud in Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021). Ook Nico van der Burgt heeft brons gepakt. Hij komt uit in de klasse PTS3.

Plat startte drie minuten later dan de anderen. De paralympische triatlon (PTWC) heeft namelijk twee klasses. PTWC 1, voor sporters met beperkingen in de bovenste ledematen, en PTWC2. Daarin doet para-atleten met beperkingen in de onderste ledematen mee. De winnaar, die in de PTWC 1 uitkomt, begon als compensatie later aan de wedstrijd. Desondanks vond hij al na 750 meter de aansluiting met de kop van de wedstrijd. Op de handbike kon vervolgens niemand de Nederlander bijhouden. De parasporter had bij de overstap naar zijn racerolstoel een voorsprong van 1.26 minuten op Brungraber, de nummer twee in de wedstrijd.

Artikel gaat verder onder video

Jetze Plat wint voor de derde keer goud op de paralympische triatlon

Schipper lag op de derde positie en ging op jacht op Brungraber. Even leek de nummer twee van Tokio de Oostenrijkse nummer twee te kunnen inhalen. Die reed zijn rolstoel namelijk voorbij, moest terug met zijn handbike en verloor daardoor tijd. Schipper kon daar alleen niet van profiteren. Achter de Nederlander kwam Giuseppe Romele uit Italië als vierde over de finish. Hij werd echter gediskwalificeerd omdat hij aan de verkeerde kant van een wegafzetting reed.

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Paralympische Spelen?

Van der Burgt finishte 1.19 minuten achter de paralympisch kampioen Daniel Molina. Het zilver ging naar Max Gelhaar uit Duitsland. Hij kwam 38 seconden na Molina over de finish. De Nederlander is geboren met spierverkorting van heup tot voeten.

De triatlon stond gepland voor zondag, maar werd een dag uitgesteld. Door regenval liet de waterkwaliteit van de Seine de wensen na. Plat liet zich daar echter niet door uit het veld staan. Hij wil in totaal vier medailles winnen in Parijs. De parasporter van TeamNL doet namelijk ook nog mee aan de para-marathon en het para-wielrennen (tijdrit en wegrace).

Lees meer over:

Netherlands