Wereldstunt Van de Zandschulp: hij verslaat wereldtopper Alcaraz op US Open

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 aug. 2024, 08:41
01 sep. 2024, 20:34
Botic van de Zandschulp, tennis, US Open, Carlos Alcaraz,
© IMAGO - Botic van de Zandschulp wint van Carlos Alcaraz op de US Open

Botic van de Zandschulp heeft in de tweede ronde van de US Open gewonnen van Carlos Alcaraz. De Spanjaard was één van de grote favorieten voor de eindzege, maar was niet opgewassen tegen de Nederlander. Die won in drie sets zonder te verliezen met: 6-1, 7-5 en 6-4.

Meteen in de eerste set begon Van de Zandschulp, de nummer 74 van de wereldranglijst, scherp aan de wedstrijd en al snel stond de tennisser met 3-0 voor. Uiteindelijk pakte hij de eerste set na ruim een halfuur. In de tweede set kwam hij met een break voor, maar die leverde hij ook weer in. Bij een 5-5 tussenstand kreeg hij een nieuwe break en ditmaal speelde hij het uit met een lovegame.

Botic van de Zandschulp stunt tegen Carlos Alcaraz op US Open

In de derde set leverde Van de Zandschulp opnieuw een break in en maakte een dubbele fout. Even leek Alcaraz terug te komen en de Spanjaard stond zelfs even met 4-3 voor. De Nederlander maakte echter op karakter gelijk, profiteerde van enkele fouten van zijn tegenstander en haalde zijn overwinning binnen door een service hard door het midden te slaan, waar Alcaraz geen antwoord op had. In totaal pakte Van de Zandschulp 28 punten aan het net, van de 35 keer dat hij daar verscheen. De tennisser won tevens 78 procent van de punten op zijn eerste opslag (60 procent voor Alcaraz).

Lees ook: Worthy de Jong mag zich de beste basketballer van de wereld noemen

Ingetogen vierde de 28-jarige Van de Zandschulp vervolgens zijn wereldstunt in New York. Na afloop had hij echter geen woorden voor zijn prestatie in het flashinterview. "Ik weet niet wat ik moet zeggen", stamelde hij. "Dit was een ongelofelijke avond voor me. Natuurlijk was ik wel nerveus, maar als je zo'n speler wil verslaan moet je rustig blijven en je hoofd erbij houden."

Van de Zandschulp is de eerste Nederlander sinds 1991 die een top drie-speler uitschakelt op de US Open. Destijds won Paul Haarhuis van Boris Becker. Alcaraz (derde op de ranglijst) won dit jaar al Roland Garros en Wimbledon te winnen. Hij werd nog nooit eerder vóór de kwartfinales van de US Open uitgeschakeld in het Amerikaanse toernooi. De Nederlandse tennisser speelt in de volgende ronde tegen de Brit Jack Draper, de nummer 25 van de wereldranglijst. Van de Zandschulp versloeg in de eerste ronde overigens al de Canadees Denis Shapovalov in straight sets.