Oranje-tennissers weer kwartfinalist Davis Cup door zwaarbevochten dubbelzege

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 sep. 2024, 23:08
Andrea Vavassori, Simone Bolelli, Wesley Koolhof, Botic van de Zandschulp tijdens de Davis Cup Finals
© IMAGO - Andrea Vavassori, Simone Bolelli, Wesley Koolhof, Botic van de Zandschulp tijdens de Davis Cup Finals

Nederland heeft zondagavond in Bologna met hangen en wurgen de knock-outfase van de Davis Cup bereikt. Dubbelspelers Wesley Koolhof en Botic van de Zandschulp bezorgden de ploeg van captain Paul Haarhuis de allesbeslissende zege in de ontmoeting met titelverdediger Italië. Nederland had zondag één zege nodig in het treffen met Italië om bij de eerste twee in de poule te eindigen. Dat zou volstaan voor een plek in de kwartfinales.

Van de Zandschulp was goed op weg in zijn enkelspel tegen Matteo Berrettini, maar moest na winst in de eerste set alsnog het hoofd buigen: 3-6, 6-4 en 6-4. Daarna moest Griekspoor aantreden tegen Flavio Cobolli. Na een spannende partij stond er 7-6 (4), 4-6 en 6-3 in het voordeel van Cobolli op het bord. Na de twee nederlagen in het enkelspel waren de Nederlandse tennissers in het dubbelspel wel de sterkste.

Artikel gaat verder onder video

Nederland met hangen en wurgen naar kwartfinales Davis Cup

Koolhof en Van de Zandschulp hadden geen makkelijke opgave, daar Simone Bolelli en Andrea Vavassori wereldtoppers in het dubbelspel zijn. Toch gaven de duo’s elkaar weinig toe. Na twee uur tennis stapten Koolhof en Van de Zandschulp als winnaar van het Italiaanse hardcourt: 7-6 (6) en 7-5.

In de eerste set waarin de kansen over en weer golfden wist Nederland er na drie setpunten tegen alsnog een tiebreak uit te slepen. Daarin leidde Oranje met 4-1 voor, maar leek het de set toch nog even uit handen te geven. Uiteindelijk won Nederland met 8-6 en had het nog maar één set nodig om de laatste acht te bereiken van de Davis Cup. En ook in de tweede set bleek Nederland de sterkste. Het derde matchpoint was raak: 7-5.

Door die ene winstpartij eindigt Nederland als tweede in de poule achter Italië. Brazilië en België hebben net als Nederland één punt en zijn uitgeschakeld op basis van setsaldo. De kwartfinales van de Davis Cup worden tussen 19 en 24 oktober in het Spaanse Málaga gespeeld. Het is de derde keer op rij dat Nederland de kwartfinales van de Davis Cup bereikt. De vorige twee jaren bleek dat ook het eindstation.

Lees meer over:

Botic Van De Zandschulp