Skilegende Marcel Hirscher raakt emotioneel na debuut voor Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 18:01
Oostenrijks ski-icoon Marcel Hirscher maakt zijn debuut voor Nederland.
© Eurosport - Oostenrijks ski-icoon Marcel Hirscher maakt zijn debuut voor Nederland.

Marcel Hirscher heeft zondag zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op de reuzenslalom geskied onder de Nederlandse vlag. In zijn eerste wedstrijd op de reuzenslalom in Sölden eindigde de geboren Oostenrijker als 23ste. Hoewel Hirscher vijf jaar geleden met pensioen ging, besloot hij in april van dit jaar terug te keren en Nederland te vertegenwoordigen, dankzij zijn Nederlandse moeder.

Deze eerste wedstrijd was vooral bedoeld om weer aan het wedstrijdritme te wennen, en hij beschouwde de deelname als ‘een fun-project’, zonder ambitie om opnieuw kampioen te worden. "Het is heel emotioneel, om eerlijk te zijn", reageerde Hirscher na de eerste run bij Eurosport. "Vanochtend dacht ik nog terug aan mijn eerste wereldbekerwedstrijd toen ik achttien jaar was. Nu word ik 36 en neem ik het op tegen gasten die geboren werden op het moment dat ik debuteerde."

Marcel Hirscher debuteert voor Nederland op reuzenslalom

"Dat is echt crazy. Ik heb zoveel herinneringen. Het is geweldig om hier na vijf jaar weer terug te zijn." Hirscher liet eerder al weten niet meer voor de prijzen te skiën. "In het verleden was mijn focus: races winnen, nu zie ik het meer als een fun-project", zei hij in juli. In de eerste run in Sölden wist Hirscher zich als 28ste te kwalificeren voor de tweede ronde. Hierin verbeterde hij zijn tijd en eindigde uiteindelijk op een 23ste plaats.

Met 35 jaar voelt de zevenvoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioen namens Oostenrijk het leeftijdsverschil duidelijk, aangezien veel van zijn tegenstanders nu rond de twintig zijn en hun carrière nog volop aan het opbouwen zijn. Het is nog onzeker of hij aan de Olympische Winterspelen van 2026 zal deelnemen, aangezien hij dan 36 jaar oud is.

De prestatie van Hirscher in Sölden werd als hoopgevend beschouwd, vooral omdat hij in aanloop naar de wedstrijd ziek was en twijfelde of hij zou deelnemen. Pas op de vrijdag vóór de wedstrijd besloot hij om toch mee te doen.

Lees meer over:

Marcel Hirscher Skiën