Oostenrijks icoon Hirscher (35) debuteert zondag voor Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 okt. 2024, 17:37
25 okt. 2024, 17:49
Ski-icoon Marcel Hirscher debuteert zondag voor Nederland
© IMAGO - Ski-icoon Marcel Hirscher debuteert zondag voor Nederland

Skilegende Marcel Hirscher uit Oostenrijk maakt dit weekend zijn langverwachte comeback in de wereldbekerwedstrijden, maar wél onder de Nederlandse vlag. De 35-jarige Oostenrijker, die in zijn imposante carrière acht keer de algemene wereldbeker won en tweemaal olympisch goud veroverde, keert vijf jaar na zijn afscheid terug op de reuzenslalom in het Oostenrijkse Sölden.

Door zijn Nederlandse moeder bezit Hirscher ook de Nederlandse nationaliteit, waardoor hij nu voor Nederland mag uitkomen. Dit besluit nam hij om jonge Oostenrijkse skitalenten niet in de weg te staan tijdens zijn comeback. Het was lang onzeker of Hirscher dit weekend daadwerkelijk aan de start zou verschijnen vanwege een ziekte die zijn voorbereidingen in de weg stond.

Skilegende Marcel Hirscher gaat voor Nederland uitkomen

Hirscher wilde namelijk pas meedoen als hij op zijn gebruikelijke hoge niveau terug was. In een verklaring op zijn sociale media maakte hij vrijdag echter bekend dat hij fit genoeg is om te starten. “Back to the game that we love”, aldus Hirscher in een promotievideo van Red Bull, waarin hij zijn rentree definitief bevestigde.

Zijn deelname aan de wereldbeker is mogelijk gemaakt dankzij een wildcard die hem werd toegekend door de internationale skifederatie (FIS). Deze wildcard biedt voormalige wereldbekerwinnaars en olympische kampioenen de kans om zonder kwalificatie deel te nemen. Dit was voor Hirscher een uitkomst, aangezien hij aanvankelijk overwoog in Nieuw-Zeeland te racen om zich via ranglijstpunten te kwalificeren voor de wereldbeker.

Lees ook: Koeman maakt voorselectie Nations League bekend: géén De Jong, opvallende terugkeer

De rentree van Hirscher brengt veel media-aandacht met zich mee, mede vanwege de commerciële belangen. Sinds zijn pensioen richt hij zich op zijn bedrijven, waaronder het skimerk VAN Deer en het kledingmerk The Mountain Studio. Hoewel de comeback ongetwijfeld promotionele waarde heeft, benadrukt Hirscher dat het vooral ‘een passieproject’ is. Hij wil zijn sportieve grenzen opzoeken en nog één jaar genieten van de skisport, alvorens hij mogelijk definitief afscheid neemt.

Het is voor de skiwereld een unieke gebeurtenis: een van de grootste skiërs ooit, die zijn carrière als Oostenrijkse held afsloot, maakt nu zijn rentree voor Nederland. De verwachtingen zijn hoog, maar de vraag blijft hoe competitief Hirscher nog kan zijn op 35-jarige leeftijd, zeker gezien zijn volle agenda als ondernemer en vader.

Lees meer over:

Marcel Hirscher Skiën