Velzeboer start shorttrackseizoen met gouden medaille op World Tour

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 okt. 2024, 23:19
26 okt. 2024, 23:44
Xandra Velzeboer start shorttrackseizoen met gouden medaille
© NOS - Xandra Velzeboer start shorttrackseizoen met gouden medaille

Xandra Velzeboer heeft zaterdag het nieuwe shorttrackseizoen krachtig afgetrapt met een gouden medaille op de 1.000 meter tijdens de eerste World Tour-wedstrijd in Montreal, Canada. De 23-jarige Nederlandse shorttrackster pakte het goud door een ijzersterke finale waarin ze, na aanvankelijk derde te liggen, enkele fraaie inhaalacties uitvoerde. Met haar snelle manoeuvres wist ze de Amerikaanse tegenstandsters Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard te passeren en de eerste plaats te bemachtigen.

Dit is Velzeboers tweede wereldbekerzege op de 1.000 meter, hoewel haar sterke kant normaliter de 500 meter is, waarop ze al twee wereldtitels won. Naast haar individuele prestatie viel Velzeboer ook op met haar vernieuwde helm, speciaal ontworpen door haar vader, die naast extra veiligheid ook aerodynamisch voordeel biedt. Deze technische aanpassing markeert haar doorzettingsvermogen om continu te verbeteren en haar prestaties te optimaliseren.

Artikel gaat verder onder video

Xandra Velzeboer opent shorttrackseizoen met zege

Naast het individuele succes in Montreal behaalde Velzeboer met het Nederlandse team ook nog een zilveren medaille in de aflossingsfinale op de 3.000 meter. Het jonge team, bestaande uit Xandra en haar zus Michelle Velzeboer, samen met Angel Daleman en Diede van Oorschot, had kort de leiding, maar raakte deze kwijt na een valpartij van Michelle. Door een bestraffing van het Canadese team voor hun rol in de valpartij kon Nederland alsnog doorschuiven naar het zilver, terwijl Italië het goud veroverde.

Lees ook: Van Gerwen woedend op dartsbond na uitschakeling: ‘Ze mogen mijn kont kussen’

Ondertussen konden de Nederlandse mannen geen podiumplaats bemachtigen. Jens van 't Wout, Itzhak de Laat en Sven Roes, die terugkeerde na een periode van blessures, wisten de finales niet te bereiken op zowel de 1.500 als de 500 meter. Hun prestaties blijven voorlopig achter bij de Nederlandse vrouwen, die in Montreal de toon zetten.

Met deze sterke seizoensstart en het afwezige boegbeeld Suzanne Schulting, die herstellende is van een enkelbreuk, lijkt Velzeboer klaar om de leiding in het shorttrack over te nemen. Het shorttrackseizoen in Canada gaat zondag verder met onder andere de 1.500 meter voor vrouwen en de aflossingsfinales, waarin opnieuw veel verwacht wordt van het Nederlandse team.

Lees meer over:

Xandra Velzeboer shorttrack