Nederlandse shorttrackers winnen gouden medaille in merkwaardige finale

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 20:39
27 okt. 2024, 20:41
Nederlandse shorttrackers winnen gouden medaille in merkwaardige finale
© NOS - Nederlandse shorttrackers winnen gouden medaille in merkwaardige finale

De Nederlandse shorttrackers hebben zondag op de slotdag van het eerste World Tour-weekend in Montreal goud veroverd op de gemengde aflossing. Het team, bestaande uit Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Sjinkie Knegt en Jens van ’t Wout, liet sterke concurrenten als Zuid-Korea, Canada en de Verenigde Staten achter zich. Een vroege valpartij van de teams uit Canada en de VS zorgde ervoor dat de strijd al snel voornamelijk tussen Nederland en Zuid-Korea ging. Uiteindelijk nam Van ’t Wout in de laatste ronden de leiding en bracht de overwinning veilig binnen.

Deze gouden medaille is de tweede voor Nederland tijdens dit World Tour-weekend. Eerder had Xandra Velzeboer al indruk gemaakt door de 1000 meter te winnen, wat haar eerste gouden medaille van het seizoen opleverde. De successen benadrukken de sterke start van het Nederlandse shorttrackteam, dat in het vernieuwde wereldbekercircuit als 'Dutch Lions' wordt aangeduid. Voor Velzeboer is het bijzonder om het seizoen zo te beginnen, vooral gezien de sterke concurrentie van landen als Zuid-Korea.

Artikel gaat verder onder video

Shorttrackers winnen gemengde aflossing in World Tour-weekend in Montreal

Op de 1500 meter kende Velzeboer minder succes. Door een gele kaart werd ze gediskwalificeerd, waardoor ze de finale niet kon bereiken. De kaart werd uitgedeeld na twee overtredingen, wat betekende dat ze al vroeg in het toernooi afscheid moest nemen van de 1500 meter. Ook Zoe Deltrap, de andere Nederlandse deelneemster op deze afstand, haalde de finale niet. Ondanks een knappe halve finaleplek via herkansingen, eindigde ze als voorlaatste in haar heat.

Lees ook: Wattimena stunt en gooit regerend wereldkampioen naar huis op EK Darts

Bij de mannen kende Knegt een vergelijkbare tegenslag op de 1000 meter. Knegt werd opnieuw geselecteerd door bondscoach Niels Kerstholt, maar eindigde in de kwartfinale door een straf in de laatste ronde. Hierdoor greep hij naast een halve finaleplaats. Ook Daan Kos slaagde er niet in om door te gaan, terwijl Van ’t Wout zich moeiteloos naar de halve finales plaatste. In de gemengde aflossing revancheerde Knegt zich echter met het behalen van goud.

Lees ook: Skilegende Marcel Hirscher raakt emotioneel na debuut voor Nederland

Het tweede World Tour-weekend (1 tot en met 3 november) zal opnieuw in Montreal plaatsvinden, aangezien het geplande toernooi in Salt Lake City is verplaatst vanwege veiligheidsproblemen met de boarding. Dit geeft de shorttrackers de mogelijkheid om hun succes van het eerste weekend op dezelfde baan voort te zetten, met de hoop op nog meer medailles en sterke prestaties voor het Nederlandse team.