Nederlandse shorttrackers sluiten wereldbekerweekend af met VIER gouden medailles

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 22:19
27 okt. 2024, 22:26
Xandra Velzeboer heeft een dag na het goud op de 1.000 meter ook de 500 meter gewonnen bij wereldbekerwedstrijden in Montreal.
© NOS - Xandra Velzeboer heeft een dag na het goud op de 1.000 meter ook de 500 meter gewonnen bij wereldbekerwedstrijden in Montreal.

De Nederlandse shorttrackers hebben een succesvol eerste wereldbekerweekend in Canada afgesloten met vier gouden medailles. Jens van ’t Wout en Xandra Velzeboer waren zondag de uitblinkers met hun individuele zeges. Van ’t Wout won overtuigend goud op de 1000 meter door Roberts Kruzbergs en Michal Niewinski voor te blijven.

Van ‘t Wout domineerde de race door vanaf het begin de koppositie vast te houden, waarbij hij het tempo volledig bepaalde. Het is de tweede keer op rij dat hij goud pakt op de 1000 meter in Canada, na een soortgelijke prestatie vorig jaar. Ook Velzeboer had een bijzonder weekend, waarin ze zowel de 500 meter als de 1000 meter op haar naam schreef. Haar overwinning op de 500 meter was extra spannend en werd pas zeker na een finishfoto die aantoonde dat ze de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold net voorbleef.

Artikel gaat verder onder video

Goud voor Jens van 't Wout op 1.000 meter in Canada

Het brons ging naar de Belgische Hanne Desmet. De overwinning op de 500 meter betekende Velzeboers tweede gouden plak van het weekend, wat haar seizoen een vliegende start geeft. De Dutch Lions, zoals het Nederlandse team bekendstaat, scoorden niet alleen individueel, maar ook in de teamcompetitie. Eerder op de zondag pakte Nederland goud in de gemengde aflossing met het team van Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Sjinkie Knegt en Jens van ’t Wout. In een race waarin Canada en de Verenigde Staten vroeg uitvielen door een valpartij, bleef Nederland in een spannende strijd Zuid-Korea voor.

Xandra Velzeboer wint na 1.000 meter ook 500 meter

Naast haar overwinningen kende Xandra Velzeboer ook een teleurstelling op de 1500 meter. Door twee overtredingen kreeg ze een gele kaart en miste ze zo een plek in de finale. De race verliep niet vlekkeloos, aangezien ze in haar heat als derde eindigde en daardoor afhankelijk was van een snelle tijd om door te gaan. Teamgenoot Zoe Deltrap miste ook de finale op deze afstand, ondanks een knappe halve finaleplaats via de herkansingen.

Lees ook: Wattimena wint heuse thriller en staat in finale van EK Darts

Met een indrukwekkende start van het wereldbekerseizoen hebben JVan ’t Wout en Xandra Velzeboer zichzelf en het Nederlandse shorttrackteam goed onder de aandacht gebracht. De prestaties in Montreal versterken de ambitie van de Dutch Lions dit seizoen. Het volgende wereldbekerweekend, komend weekeinde, vindt opnieuw plaats in Montreal.