Schaatssters zijn 'sekssymbool': 'Gaat over billen, bikini’s en blote outfits'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 feb. 2025, 11:59
20 feb. 2025, 16:55
Joy Beune poseerde eerder dit jaar in de Playboy
© IMAGO - Joy Beune poseerde eerder dit jaar in de Playboy

Debby Gerritsen concludeert dat schaatssters anders worden bekeken én beschreven dan hun mannelijke collega's. Bij de mannen ligt volgens de columniste meer de focus op hun sportprestaties, terwijl bij de vrouwen ook de aandacht uitgaat naar hun uiterlijk.

Gerritsen vindt het opvallend dat onder anderen Joy Beune en Jutta Leerdam vaker op hun uiterlijk worden beoordeeld. Bovendien ziet de columniste dat een nieuwe generatie sporters van zichzelf bewust is. Via sociale media probeert die groep nóg meer ogen naar zichzelf én de sport te trekken. "Ze voelen zich thuis voor de camera, stralen zelfvertrouwen uit en weten precies hoe het verdienmodel werkt", schrijft ze in haar column voor het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Schaatssters worden anders bekeken dan mannelijke collega's

De 21-jarige Pien Hersman, dochter van oud-schaatsers Colette Zee en Martin Hersman, is volgens Gerritsen een goed voorbeeld. Ze behoort niet tot de schaatstop, maar heeft al bijna één miljoen volgers op sociale media. "Dankzij sociale media zijn sporters hun eigen marketingmachine. En geef ze eens ongelijk – van schaatsen alleen word je niet rijk. Sommige talenten hebben zelfs een professioneel team achter zich, zoals Angel Daleman (17). Dat begrijp ik wel. Angel is knap, welbespraakt en heeft een naam die sponsoren aanspreekt."

Lees ook: Jutta Leerdam haalt uit naar 'haters': 'Veel mensen die ziek zijn'

Volgens Gerritsen kan Daleman de nieuwe Beune of Leerdam worden. Laatstgenoemde zet haar miljoenen volgers in om de schaatssport aantrekkelijk te maken voor de jeugd. Gerritsen prijst die aanpak en noemt het 'feminisme ten top'. "Maar niet iedereen kijkt door die bril. Want net zo goed als ze wordt bejubeld, wordt ze weggezet als aandachttrekker of sekssymbool. In de media gaat het vaker over haar billen, bikini’s en blote outfits dan over haar prestaties op het ijs."

Lees ook: Groenewoud grijpt 3 NK-titels, maar baalt van 10 kilometer: 'Dat was stom'

"Hebben mannelijke schaatsers daar ook last van?", vervolgt Gerritsen. "Wordt er in tijdschriften, showbizzrubrieken of op nieuwssites geschreven over de ronde billen of afgetrainde lijven van Dai Dai N’tab of Joep Wennemars? Nee. We kijken blijkbaar totaal anders naar (half)blote sportmannen. Zowel op sociale media als op de schaatsbaan. Zodra Jutta of Joy na hun rit het ritsje van hun pak opentrekken en hun sport-bh zichtbaar is, ontploft het internet."

Lees ook: Schulting switcht mogelijk naar andere sport: 'Van die gedachte ga ik glunderen'

Gerritsen: "Deze reflex laat zien hoe media en maatschappij nog altijd naar vrouwenlichamen kijken. Want laten we eerlijk zijn: de schaatspakken van mannen en vrouwen zitten even strak, maar worden met verschillende ogen beoordeeld. De marges voor wat als acceptabel geldt, zijn zo smal als een fotofinish op de 500 meter: je bent óf een sekssymbool, aandachtsgeil, óf je zet je carrière op het spel. Het is nooit goed."