Schaatsrel bij ploegenachtervolging: coach wijst naar trainingen Ronald Koeman

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 aug. 2024, 13:17
26 aug. 2024, 16:18
Jillert Anema, Rintje Ritsma, Marijke Groenewoud, Melissa Wijfje, schaatsen, ploegenachtervolging, Thialf
© IMAGO - Schaatsster Marijke Groenewoud

De vrouwen van schaatsteam Albert Heijn Zaanlander mogen van hun coach Jillert Anema niet meedoen aan trainingen van de nationale ploeg. Onder anderen Marijke Groenewoud en Melissa Wijfje ontbreken daardoor tijdens de momenten waarop bondscoach Rintje Ritsma zijn formatie formeert voor de wereldbekerwedstrijden van de ploegenachtervolging.

Volgens Anema zijn die trainingen van de nationale ploeg niet nodig. "Wij trainen wekelijks zelf op de ploegenachtervolging, met alle schaatsers", zo vertelt hij tegenover Schaatsen.nl. De coach heeft vervolgens flinke kritiek op andere Nederlandse ploegen. "Ik raad alle teams aan dat te doen. Zodra er een World Cup aankomt, is Team Albert Heijn Zaanlander beschikbaar, in tegenstelling tot andere teams waar vorige jaren consequent rijders zich hebben teruggetrokken."

Artikel gaat verder onder video

Schaatsrel bij de ploegenachtervolging

Volgens Anema is er geen onvrede met bondscoach Ritsma en de coach is van mening dat zijn schaatsers een ploegenachtervolging al op alle posities kunnen rijden. "Zodra ik bespeur dat iemand niet goed een bepaalde positie invult, dan verander ik die training. Ronald Koeman, de bondscoach van Oranje, hoeft toch ook niet meer alle voetballers voor een wedstrijd wat te leren? Ze hebben de skills en die moet je alleen fine tunen. Koeman eist toch ook niet dat alle internationals elke maandag onder hem moeten trainen? Zo moet het in het schaatsen ook gaan", vindt hij.

Lees ook: 3x3-basketballers als groepswinnaar door op EK na zinderende slotfase

Ritsma houdt zich niet echt met de kwestie bezig. Verwacht wordt dat Joy Beune, Antoinette Rijpma-de Jong en Robin Groot de ploegenachtervolging gaan doen. "Als zij goed zijn, hebben ze de potentie om internationaal te winnen. Dan hoef ik ook niet te wisselen", aldus de bondscoach. Desondanks maken bijvoorbeeld Groenewoud en Wijfje nog steeds kans op een plekje in de ploeg. "Degene die zich kwalificeert, is ook goed genoeg om een TP te rijden. Uit de groep van deelnemers aan een wereldbeker kan ik te allen tijde een ervaren drietal selecteren"

Lees meer over:

Netherlands