Negentienjarige olympiër zet na deelname Spelen punt achter haar carriëre

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 aug. 2024, 10:31
19 aug. 2024, 20:09
Lindsay van Zundert, kunstschaatsen, Olympische Spelen, schaatsen, TeamNL
© IMAGO - Lindsay van Zundert stopt met kunstschaatsen

Op negentienjarige leeftijd zet Lindsay van Zundert een punt achter haar sportcarrière. De kunstschaatsster eindigde op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking als achttiende en denkt dat ze haar hoogtepunten al beleefd heeft.

Als zestienjarige debuteerde Van Zundert met een zestiende plek op het wereldkampioenschap. "Ik vond het al geweldig dat ik erheen mocht en had nooit verwacht dat ik zou mogen deelnemen aan de vrije kür. Dat WK was een feestje", blikt ze terug in gesprek met Schaatsen.nl. Met die prestatie kwalificeerde ze zich als eerste Nederlandse kunstschaatsster in 46 jaar voor de Spelen.

Lindsay van Zundert stopt met kunstschaatsen

"Het halen van de Spelen was al van jongs af aan mijn grote doel. Vanaf het moment dat ik de vlag mocht dragen tot het laatste element van mijn vrije kür; het was een perfecte ervaring”, aldus Van Zundert. Toch heeft ze besloten om te stoppen met topsport. "Ik ben best jong om te stoppen, maar het heeft geen zin meer om er zoveel geld en energie in te steken. Ik heb het maximale eruit gehaald. Meer kon ik niet geven."

Lees ook: Waarom heeft atlete Femke Bol zo’n hoge 'Mickey Mouse-stem'?

Na het toernooi in Peking kwamen de eerste twijfels, zo vertelt ze. "De Spelen had ik gehaald en daar had ik prachtige prestaties neergezet, maar ik had niet het gevoel dat ik nog beter zou kunnen presteren." Wekelijks trainde ze ruim 35 uur, maar na een teleurstellende Grand Prix in Japan in november kon ze dat niet meer opbrengen en stopte ze al met trainen. Sindsdien werkt Van Zundert in de horeca.

Tekst gaat verder onder het bericht.

Het overlijden van Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel liet ook diepe sporen na bij Van Zundert. Zij had goed contact met de voormalig Nederlands kunstschaatsers. "Joan en ik waren één. We waren familie. Niet door bloed, maar wel door vriendschap. Dat zij wegviel, was een klap in mijn gezicht. Nooit meer die belletjes met Joan. Zij zou hebben geprobeerd mij over te halen door te gaan. Dan was er een kans geweest dat ik door was gegaan tot de Spelen van Milaan, zodat zij me daar had kunnen zien rijden. Helaas zat dat er niet meer in."

Desondanks is Van Zundert trots op wat ze bereikt heeft. “Ik heb mijn grootste doel behaald: de Spelen. Ik heb vier WK's gereden, twee EK's en ben zes keer Nederlands kampioene geworden." Ze blijft wel nog actief voor de Stichting Kunstrijden Nederland. "Ik heb een mooie naam opgebouwd en zou veel kunnen betekenen voor jonge schaatsers. Bovendien vind ik het heel belangrijk dat Joan en Sjoukje niet vergeten worden. Ik wil mijn bijdrage leveren aan de stichting en hun droom voortzetten."

Lees meer over:

Schaatsen Netherlands