Vier-zonder vrouwen pakken goud na zinderende strijd met Groot-Brittannië

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 aug. 2024, 12:02
01 aug. 2024, 12:27
Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Marloes Oldenburg, Tinka Offereins, vier-zonder, roeien, Olympische Spelen, goud, TeamNL
© IMAGO - Nederlandse vier-zonder pakt gouden medaille

De Nederlandse vier-zonder heeft goud gepakt tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Marloes Oldenburg en Tinka Offereins streden de hele wedstrijd tegen Groot-Brittannië en lagen lange tijd nek-aan-nek. Aan de finish was het verschil dan ook minimaal!

Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra waren de grote favorieten en kroonden zich tijdens het WK van 2023 al tot wereldkampioen. Vanaf de start namen ze ook meteen de koppositie met een halve bootlengte voorsprong op de Britten. De twee landen bleven continue bij elkaar in de buurt en gaven elkaar geen centimeter ruimte. Tot aan de finish bleef het spannend en even leek zelfs een fotofinish in de maak. Uiteindelijk wonnen de Nederlanders met 0.18 seconde verschil. Het brons ging naar Nieuw-Zeeland.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse vier-zonder pakt gouden medaille

Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra nemen met hun zege op het water van Vaires-sur-Marne revanche op Groot-Brittannië. De Britten wonnen dinsdag goud bij de vrouwen dubbelvier en haalden Nederland in de laatste meters in. De Nederlandse mannen pakten in de dubbelvier wel het goud, een unieke prestatie voor Nederland. Nooit eerder won TeamNL twee gouden plakken op één olympisch toernooi. Met de gouden plak is ook de doelstelling van bondscoach Eelco Meenhorst gehaald. Hij mikte voor de Spelen op twee gouden medailles.

Lees ook: Handbalsters naar de kwartfinale, maar zorgen om Estavana Polman

Vlak voor de vrouwen in de vier-zonder stonden de finales van de mannen en vrouwen in de dubbeltwee op het programma. Bij de mannen was Nederland de torenhoge favoriet, maar wereldkampioenen Melvin Twellaar en Stef Broenink eindigden als tweede. Roemenië was de verrassende winnaar. Bij de vrouwen vielen Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis buiten het podium (vierde). Het lukte de roeiers net niet om de Britten (derde) voor de finish in te halen.

Lees meer over:

Roeiers