30 jul. 2024, 12:42
31 jul. 2024, 22:05
Topdag bij Nederlandse roeiploeg op Olympische Spelen eindigt met domper
© NOS - Topdag bij Nederlandse roeiploeg op Olympische Spelen eindigt met domper

Roeiers Karolien Florijn en Simon van Dorp hebben zich op de Olympische Spelen verzekerd van een plek in de halve finales van de skiff. Beiden wonnen dinsdag hun heat in het Vaires-sur-Marne Nautical Stadion. Twee Nederlandse roeiduo's zijn daarnaast door naar de finale dubbeltwee, maar dat gold niet voor de vier zonder.

Florijn, de regerend wereldkampioene, pakte bij de start meteen een ruime voorsprong op haar concurrentie en won uiteindelijk in een tijd van 7.29,07. Daarmee was de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn bijna twee seconden sneller dan Alexandra Föster uit Duitsland. De eerste drie roeisters gingen door naar de halve eindstrijd.

Artikel gaat verder onder video

Karolien Florijn en Simon van Dorp maken indruk op OS

Donderdag staan de halve finales in het Vaires-sur-Marne Nautical Stadium op het programma. De eindstrijd in deze roeiklasse wordt vrijdag afgewerkt. Nog nooit heeft een Nederlandse roeister een olympische medaille gewonnen in deze klasse, waarin één persoon in de boot zit. Van Dorp won bij de mannen eveneens overtuigend in een tijd van 6.49,96. Dat was 3,5 seconden sneller dan de Kroaat Damir Martin. De Nederlander, een van de favorieten voor een medaille, won vorig jaar september zilver op de WK.

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis plaatsten zich in de dubbeltwee voor de olympische finale. Ze finishten tweede in de halvefinaleheat, na een uitstekende tweede kilometer, vlak achter een van de grote titelfavorieten uit Nieuw-Zeeland. Melvin Twellaar en Stef Broenink plaatsen zich ook voor de finale, zoals van dit sterke duo in de dubbeltwee misschien ook wel verwacht mocht worden.

Twee Nederlandse roeiduo's naar finale op OS

Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks lukten het in de vier-zonder bij de mannen niet zich te plaatsen voor de finale. In de herkansing moest de Nederlandse vier-zonder, die op de wk van 2023 nog vierde werden, bij de beste twee van vijf boten eindigen. Ze kwamen als vierde over de streep.