Simon van Dorp breekt vlak voor de finish, maar pakte achtste medaille voor de roeiploeg

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 aug. 2024, 11:50
05 aug. 2024, 23:33
Simon van Dorp, skiff, brons, eenpersoonsboot, roeien, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Simon van Dorp breekt vlak voor de finish en pakt brons

Simon van Dorp heeft het roeitoernooi op de Olympische Spelen voor Nederland afgesloten met een bronzen plak. Hij in zijn skiff (eenpersoonsboot) leek lang op weg naar het zilver, maar brak vlak voor de finish en werd nog net ingehaald door Yauheni Zalaty. Het goud ging naar de Duitse topfavoriet Oliver Zeidler.

Van Dorp won al zijn kwalificatiewedstrijden op de Olympische Spelen deze week (heats, kwartfinale en halve finale) tot dusver en maakte grote indruk. In de finale kwam hij pas voor het eerst tegen Zeidler. De Duitser pakte ook meteen de koppositie, maar Van Dorp kon hem in eerste instantie goed volgen. Net op het moment dat Van Dorp zijn eindsprint wilde inzetten, brak de skiffer echter en werd hij ingehaald door Zalaty.

Artikel gaat verder onder video

Simon van Dorp pakt bronzen plak in de skiff

Met zijn medaille pakt Van Dorp de eerste Nederlandse medaille bij de mannenskiff in 56 jaar. De inmiddels 82-jarige Jan Wienese won 56 jaar geleden in Mexico-Stad (1968) voor het laatst een olympische titel (goud) in een eenpersoonsboot. Voor Van Dorp is het zijn eerste olympische medaille. In Tokio maakte hij drie jaar geleden onderdeel uit van de Holland-Acht, die zaterdag zilver pakten. In Japan pakte de Nederlandse boot geen medaille en werd Van Dorp vijfde. Karolien Florijn won zaterdag als eerste Nederlandse vrouw ooit goud in de skiff.

Lees ook: Handbalsters sluiten groepsfase in stijl af, maar doelvrouw valt geblesseerd uit

Door de bronzen plak van Van Dorp heeft de Nederlandse roeiploeg de achtste medaille van deze Olympische Spelen binnen. De mannen dubbelvier, vrouwen vier-zonder, vrouwen twee-zonder en Florijn (skiff) wonnen eerder deze week al goud. De dubbeltwee (mannen), dubbelvier (vrouwen) en Holland-Acht grepen zilver. Vooraf was het doel van bondscoach Eelco Meenhorst minimaal twee gouden medailles. Dat is ruimschoots behaald.